Ny rymningsskandal: Mördare fritagen från ungdomshem – saknades ordentligt staket

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 20 aug 2020 2020-08-20
E-post

LUND 21 juli fritogs pizzeriamördaren Abdirizak Abdimalek Osman på en permission utanför Kungsbacka. Mindre en månad senare är det dags för nästa mördare att bli fritagen från sluten ungdomsvård. Fritagningen ägde rum på ungdomshemmet Råbyhemmet utanför Lund på onsdagskvällen – det saknades enligt uppgift ett ordentligt staket.

Beväpnade män fritog på onsdagskvällen två intagna på Råbyhemmet, något som Sydsvenskan var först att berätta. De två intagna var båda dömda till sluten ungdomsvård. Den ene för mord, den andre för försök till mord.

Polisen tror att några av de som var inblandade i fritagningen kort därefter var inblandade i en trafikolycka på E22 nära ungdomshemmet.

– Vi tror att de som krockade, lämnade bilen och stack har varit inblandade i fritagningen. Vi har hittills letat med ”vanliga” polispatruller, samt hund och drönare men inte anträffat någon, säger Calle Persson på polisen region Syd till Expressen.

– Vi vet vilka de är, var de är hemmahörande, var de brukar vistas och vilka kontakter de har. Vi känner till deras flickvänner, anhöriga och så vidare. Så under dagen kommer vi att fortsätta att leta efter de två personerna utifrån de uppgifter vi har, säger Calle Persson.

Enligt Statens institutionsstyrelse, SiS, som driver Råbyhemmet,  saknades ett perimeterskydd – ordentliga stängsel och staket som ska förhindra fritagningar.

Rymmarna var fortfarande på fri fot när Nyheter Idag kontaktade polisen på torsdagsförmiddagen.

Vad heter de?

– Det vill jag inte säga av hänsyn till utredningen. Det råder förundersökningssekretess, säger Calle Persson, presstalesperson polisen region Syd.

Stefan Hell Fröding är pressansvarig på SiS.

– Det här ska inte hända. Vi har satt igång ett stort säkerhetsprojekt på myndigheten som ska presenteras i närtid, säger han till SVT och fortsätter:

– Det kan handla om perimeterskydd, underrättelseverksamhet om riskbedömningar.

Nyheter Idag söker SiS för att bland annat få svar på varför man inte hade ordentliga stängsel och staket.

Det är andra gången på mindre än en månad som en dömd mördare blir fritagen från ett av SiS:s ungdomshem. Förra gången var det den 21 juli och pizzeriamördaren Abdirizak Abdimalek Osman som fritogs under en permission på Hede Outlet utanför Kungsbacka. Osman är fortfarande på rymmen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag