Kriminella ger sig på polisers familjer – var tionde drabbad

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 14 okt 2019 2019-10-14
E-post 3986

SVERIGE Knappt var tionde polis har på grund av sitt yrkesval fått hot, våld eller trakasserier riktade mot sin familj. Det visar en enkät som Polisförbundet låtit göra bland sina medlemmar.

Nio procent av de svarande poliserna säger att deras familjemedlemmar har drabbats av hot, våld eller trakasserier. Kriminella kan nämligen lätt få fram uppgifter om polisernas bostadsadress och vilka de bor med via polisernas tjänstelegitimation.

– Vi har hört under tid att det här blivit allt vanligare. Att det är sublima hot, som tagit sig uttryck att man säger att man vet vilka kläder ens barn hade på sig när man lämnade det på förskolan. Att man vet vilken bil man åker hem med, och att man till och med förföljer den, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till Sveriges Radio.

Tjänstelegitimationen innehåller både polisens namn och vederbörandes personnummer. I enkäten från Polisförbundet svarar 72 procent att skyddet av deras identitet är otillräckligt.

Facket vill därför att polisens namn ersätts med ett tjänstenummer i tjänstelegitimation och i offentliga handlingar som anmälningar och utredningar.

– Det handlar inte om att anonymisera poliserna, men att man inte behöver skylta med sitt namn, säger Lena Nitz.

Nyheter Idag har talat med en polis som bekräftar situationen.

– Det är rätt ofta man får hot direkta som indirekta mot en själv eller familjen. Oftast väljer man att inte anmäla för man vet att det sällan leder till någon dom ändå, säger polismannen.

Han säger också att andra har drabbats värre.

– Jag vet om flera kollegor som blivit uppsökta via sociala medier, exempelvis Instagram eller Facebook.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag