Kristersson: ”Helt oproblematiskt” att regera med stöd av SD

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 18 jun 2020 2020-06-18
E-post 1724

SVERIGE Gärna stöd men nej till att bilda regering tillsammans. Det säger Moderatledaren Ulf Kristersson till Dagens industri om sin hållning till Sverigedemokraterna inför nästa val.

I intervjun med Dagens industri säger Kristersson att han ”absolut inte” tänker gå till valet 2022 som en del av den tidigare Alliansen. Däremot tänker han kampanja med Kristdemokraternas Ebba Busch och ser deras partier som stommen i en ny borgerlig regering.

Att regera med stöd av Sverigedemokraterna kallar han ”helt oproblematiskt”. Något han nu kan säga när han inte behöver ta hänsyn till de andra partierna i Alliansen.

– Vi slutar tramsa med att inte driva vår egen ståndpunkt för att den skulle kunna få stöd av SD. Det där kommer försvinna. Det är en parentes i svensk historia, säger Kristersson.

Att sitta i regering med SD är han dock inte intresserad av. Till skillnad från SD menar han att M är ”distinkt liberalt, distinkt internationalistiskt och distinkt marknadsekonomiskt”.

Kristersson vänder sig mot beskrivningen av SD som ett rasistiskt parti.

– Jag skulle inte säga det. Jag är väl medveten om att de många gånger haft människor i sitt parti som har uttryckt sig otroligt klandervärt. Men att skåpa ut 20 procent av svenska folket och säga att ni är rasister, det är bara dumt.

M-ledaren är självkritisk i fråga om hur SD har kunnat bli så stora.

– Alla andra partier har vägrat ta invandring och integrationsfrågorna på allvar, vägrat diskutera dem. Vi var medskyldiga till detta. Förnekar man problem som finns och som folk vill prata om, och talar i nedsättande termer om det parti som gör det, då får man problem. Alla andra partier har skapat det här problemet.

Läs även: Nya jättemoskén får bygglov – Weimers (SD): ”En sorglig dag för hela Värmland”

Läs även: Kristersson: ”Miljöpartiet kan i längden inte kidnappa svensk invandringspolitik”

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag