Nya jättemoskén får bygglov – Weimers (SD): ”En sorglig dag för hela Värmland”

Foto: Skiss från bygglovsansökan, Taqwa Consulting
  • Onsdag 17 jun 2020 2020-06-17
E-post 4136

KARLSTAD Nu är det klart att Islamiska kulturföreningen får bygga en jättemoské med en 22 meter högt minaret i Karlstad efter beslut i stadsbyggnadsnämnden. EU-parlamentarikern Charlie Weimers sågar beslutet. – Jag som pappa till tre döttrar tänker på hur deras framtid i Värmland kommer att påverkas av det här beslutet, för det råder inga tvivel om att det här är en islamisk förening med tydliga kopplingar till salafism, säger han.

Islamiska kulturföreningens planer på en ny moské i Karlstad fick godkänt i stadsbyggnadsnämnden på onsdagen. SVT rapporterar att nämnden var oenig om att ge bygglov och att KD, M och SD röstade nej men förlorade med röstsiffrorna 4-7.

Som Nyheter Idag rapporterat om tidigare handlar det om en moské på 1 171 kvadratmeter och en 22 meter hög minaret, som enligt planerna dock bara ska användas som prydnad.

En av de som har reagerat på beslutet är värmlänningen och EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD).

– Det är en sorglig dag för hela Värmland. Jag som pappa till tre döttrar tänker på hur deras framtid i Värmland kommer att påverkas av det här beslutet, för det råder inga tvivel om att det här är en islamisk förening med tydliga kopplingar till salafism, säger Weimers.

– Det har de bevisat genom att bjuda in kvinnohatare, antisemiter, segregationister, och personer som även hatar homosexuella. Så vi kommer nog få se ett mer segregerat Karlstad och sämre livskvalitet i Värmland med det här beslutet.

Weimers refererar till granskningar av Sveriges Radio som visar att Islamiska kulturföreningen har bjudit in salafistiska imamer till sina lokaler.

– I det här fallet så har faktiskt public service gjort sitt jobb. Sveriges Radio har rapporterat ingående om problemet med den här islamiska kulturföreningen och man tycker att det borde ha räckt för att vänsterliberala politiker hade satt stopp för det här. Men det gjorde det inte, tyvärr, säger Weimers.

Nyheter Idag frågar vad det innebär att föreningen nu får bygglov till större samlingslokaler.

– Det blir ju en nod, en samlingsplats för salafister i hela regionen, säger Weimers.

– Eftersom man tidigare så uppenbart inte har haft någon avgränsning mot extremism, vad säger att de kommer att ha det i framtiden?

Weimers menar också att problemet är större än en enskild moské.

– Problemet blir ju när allt fler i Sverige i hjärtat känner att yttrandefrihet och demokrati är någonting som bör avskaffas, och salafismen är en motor i den utvecklingen.

Med 1 171 kvadratmeter skulle moskén i Karlstad bli något större än den nya moské som stiftelsen Växjö muslimer vill bygga – den beräknas bli ungefär 1 100 kvadratmeter jämnt. Däremot har den planerade Växjömoskén – som inte fått bygglov än – en något högre minaret, 26 meter.

Karlstadmoskén kommer enligt ritningarna att byggas med två bönesalar där den större på 400 kvadratmeter ligger på bottenplanet. Den mindre, 140 kvadratmeter stor, ligger på våningen ovanför men med en öppning ner till den större bönesalen.

Nyheter Idag söker Karlstad moské.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag