Kristersson sågas efter gratulationer till Erdogan: ”En svensk kryper”

Bild: Faksimil Twitter/President.gov.ua/CC BY 4.0
  • Måndag 29 maj 2023 2023-05-29
E-post

På söndagen vann Turkiets sittande president Recep Tayyip Erdogan den andra omgången i det turkiska presidentvalet mot oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu. Sveriges statsminister Ulf Kristersson, som behöver Turkiets godkännande för att få in Sverige i Nato, gratulerade Erdogan till valsegern på Twitter.

”Gratulationer Erdogan till ditt återval. Vår gemensamma säkerhet är en framtida prioritering” skriver statsministern från sitt officiella twitterkonto.

I svaren till statsministerns tweet återfinns flera mycket kritiska omdömen, främst från olika vänsterprofiler.

Statsministern får även kritik från höger. ”Håll käften Kristersson” skriver det inflytelserika högerkontot MEMIS.

Flera twitteranvändare konstaterar emellertid att Kristersson inte var den enda ledaren från väst som gratulerade Erdogan till valsegern.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, har tidigare kritiserat det turkiska valet, som man menar har präglats av att Erdogans regim har haft ”en orättvis fördel” genom att politiska motståndare och oberoende journalister utsatts för olika restriktioner.

Enligt frilansskribenten Ekim Calgar ska publiken på Erdogans segermöte ha ropat efter dödsstraff till den fängslade kurdiske oppositionspolitikern Selahattin Demirtaş.

Läs även: Putin gratulerar sin ”käre vän” Erdogan efter valvinsten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag