Kristersson sätter press på Löfven: Masstester kan rädda liv och stoppa massarbetslöshet

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 29 mar 2020 2020-03-29
E-post 2000

Sverige behöver masstester för coronaviruset för att bättre veta vem som är smittad. Då kan personalförsörjningen i vården bli mer uthållig. Vi kan också låta människor gå tillbaka till jobb i större utsträckning och rädda företag från konkurser och därmed många svenska jobb. Det skriver Ulf Kristersson i ett Facebookinlägg där han meddelar att kan kommer att ta upp frågan med statsminister Stefan Löfven på deras nästa möte på tisdag.

Coronaviruset Covid-19 kan enligt experter att finnas kvar under lång tid och ett vaccin kan dröja i flera år. Röster har börjat höjas för att Sverige ska sätta igång ett omfattande nationellt projekt för masstester för att kunna hålla smittspridningen i schack och skydda utsatta grupper medan ekonomin kan tillåtas återgå till ett mer normalt tillstånd.

Nu sällar sig Moderaternas partiledare till den gruppen.

Ulf Kristersson skriver i sitt inlägg att han kommer att föreslå en nationell plan för att införa masstester för corona i Sverige på nästa möte med statsminister Stefan Löfven.

I sitt inlägg på Facebook skriver Kristersson att svensk sjukvård redan nu är ansträngd och att det sannolikt kommer att bli ännu värre. Effekterna av coronapandemin är att svensk ekonomi har tvärstannat och en ekonomisk kris hotar konstaterar Kristersson.

”Många människor har förlorat sina liv. Ännu fler har tvingats säga farväl till en nära anhörig. Samtidigt blir allt fler varslade, permitterade eller uppsagda från sina jobb. Väldigt många konkurser hotar nu i det svenska näringslivet.”

Han skriver också:

”En omfattande provtagning skulle underlätta så att den som är sjuk verkligen stannar hemma, och den som inte är det kan vara på jobbet. Detta är naturligtvis särskilt viktigt för alla dem som nu gör hjälteinsatser i vårdens frontlinje.”

Kristersson poängterar att frågan om masstester inte handlar om ett ifrågasättande av de svenska myndigheternas medicinska bedömningar och råd om hur smittspridningen ska begränsas.

”Frågan om tester är bredare”, skriver han.

”Den handlar om uthållig personalförsörjning i vården, och förutsättningarna för att kunna återstarta svensk ekonomi som helhet. Då behöver människor veta om de är sjuka eller inte. Den som vet att man redan haft corona kan börja återgå till ett mer normalt liv – gå till jobbet, äta på restauranger och handla i butiker. Det skulle kunna rädda företag från konkurs och anställda från att förlora sina jobb. Detta behövs som del i en strategi för en framtid efter corona.”

Kristersson bedömer att Sverige kommer att behöva upphandla tester från andra länder.

”Moderaterna vill att regeringen fattar beslut om en svensk nationell plan för betydligt större kapacitet för provtagning. Sverige måste upphandla tester, få testerna till Sverige och skapa ett fungerande system för storskaliga provtagningar. Detta är svårt, men det finns flera internationella förebilder för detta”, skriver han.

Testverksamheten ska skalas upp med hjälp av olika myndigheter men även civilsamhället och näringslivet där det finns resurser. Ulf Kristersson nämner som exempel att Försvarsmakten skulle kunna bistå med transporter.

”Ett viktigt steg för att återstarta samhället och ekonomin är att veta vem som är sjuk, och vem som inte är det. Idag går inte det, eftersom människor inte kan testas i någon större omfattning. Många stannar därför i onödan hemma från jobb där de verkligen skulle behöva vara på plats, eftersom man inte kan veta om ett lindrigt förkylningssymtom egentligen är corona.

En omfattande provtagning skulle underlätta så att den som är sjuk verkligen stannar hemma, och den som inte är det kan vara på jobbet. Detta är naturligtvis särskilt viktigt för alla dem som nu gör hjälteinsatser i vårdens frontlinje”, skriver Kristersson.

Sex forskare har nyligen presenterat en rapport där man föreslår nationell testning i kombination med omfattande informationskampanjer, något SVT var först att rapportera om. Även nationalekonomen Tino Sanandaji har lyft idén i en intervju med Nyheter Idag.

– För att hantera ekonomin måste vi hantera viruset. Sverige saknar kapacitet att masstesta och spåra, men det viktiga är att vi har industriell kapacitet att skala upp så vi kan få den nödvändiga kapaciteten att masstesta inom rimlig tid, sade Sanandaji.

Om testerna skalades upp till en nivå där alla kunde testa sig i princip varje dag på väg till jobbet så skulle samhället kunna få kontroll på epidemin så att ekonomin kan börja rulla igång igen menar Sanandaji.

Läs hela Ulf Kristerssons inlägg här:

Bli prenumerant

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Det ger dig tillgång till allt vårt PLUS-material, och gör att vi kan fortsätta med vår journalistik.

Tack!

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag