Kritiken mot regeringen efter nya krispaketet: ”Svagt”

Magdalena Andersson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 30 apr 2020 2020-04-30
E-post 176

STOCKHOLM På torsdagen presenterade regeringen och stödpartierna ett omställningsstöd på sammanlagt 39 miljarder kronor. Det är den hittills största åtgärden och beräknas kunna nå upp till 180 000 företag som fått inkomstbortfall. Däremot kom inget besked om utökning av korttidspermitteringarna – något både facken, företagen och oppsitionen varit eniga om. Det kommer också frågor om företag kommer hinna få stödet innan de hamnar på obestånd.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att stödet går till företag som fått inkomstbortfall på grund av coronakrisen.

Omställningstödet i korthet:

• Stödet varierar mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020.
• För att ta del av stödet krävs att företaget har haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent. Omsättningstappet beräknas på mars och april 2020 jämfört med samma månader förra året.
• Företaget får inte vara på obestånd.
• Stödet ska kunna beviljas företag och organisationer som har F-skatt och betalas ut genom Skatteverket. ”Stödet kommer inte betalas ut till företag med hemvist i skatteparadis”, skriver regeringen. Maxbeloppet blir 150 miljoner kronor per företag.
• Skatteverket administrerar utbetalningarna och kommer även kunna att kräva tillbaka felaktigt utbetalda stöd.

Röster om den nya åtgärden:

I en intervju med Niklas Svensson säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att regeringen dragit ut på tiden med att presentera omställningsstödet.

– Svagt, säger han.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson ger tummen upp för det nya stödet. Nilsson har tidigare varit en av de starkaste fackliga förespråkarna för omfattande åtgärder från regeringen för att rädda jobb. Hon har framförallt drivit frågan om att utöka statens ansvar för korttidspermitteringarna för att fler anställda ska slippa att bli varslade om uppsägning.

 

Susanne Karlsson, transportjurist på branschorganisationen Transportföretagen, är lite orolig över att företag riskerar att ha hunnit diskvalificerat sig för stöd innan de fått utbetalningarna.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag