Kulturministern om vad som är svensk kultur: ”Kebabpizzan”
STOCKHOLM Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) har fortsatt svårt att ge tydliga svar. På frågan om hon tycker att det finns en svensk kultur – som skulle kunna besvaras med ett enkelt ja eller nej – valde hon att räkna upp ett antal saker som hör till ”kultur i Sverige”.
– Kebabpizzan, Zlatan och Melodifestivalen, nämnde hon bland annat.
I en interpellationsdebatt i riksdagen på tisdagen ställde SD:s Tobias Andersson två frågor till kulturminister Jeanette Gustafsdotter:
”Är det ministerns uppfattning att det finns en svensk kultur, och hur avser ministern att verka för att värna denna?
Vilka andra kulturer bedömer ministern att det finns i Sverige, och verkar ministern för att värna dem?”
Tobias Andersson menade att kulturministern fått liknande frågor tidigare men att hon då inte gett några tydliga svar. Det svar hon levererade den här gången var långt, men liksom tidigare undvek ministern att svara direkt på frågorna.
– Vid minst tre tillfällen har därmed ministern fått frågan om hon anser att det finns svensk kultur, och ännu inte gett ett svar i jakande eller nekande form, konstaterade Andersson när han fick ordet.
– Det borde inte vara ett kontroversiellt ställningstagande ens för en socialdemokrat att säga: ”Ja, jag anser att det finns svensk kultur.”
Läs mer: Kulturministern om svensk kultur: ”Det finns kultur i Sverige”
Andersson föreslog att ministern kunde svara just så för att sedan ge några konkreta exempel på vad hon menar.
– Det är självklart att det finns traditioner i Sverige som många uppskattar som typiskt svenska, svarade Gustafsdotter och nämnde några exempel som midsommar, sill och potatis och folkdräkten.
Men hon tillade också att ”all kultur är formad i ett utbyte av olika influenser”.
– En människa tillhör inte en och endast en kultur. Vi tillhör alla flera kulturer samtidigt, sade ministern.
Hon räknade sedan upp ett antal personer och saker som hon förknippar med det hon väljer att kalla ”kultur i Sverige”.
– Författaren Vilhelm Moberg, skådespelaren Evin Ahmad, konstnären Anders Zorn, filmskaparen och regissören Ingmar Bergman, sångaren och skådespelaren Monica Zetterlund, musikartisten Cherrie, författaren Astrid Lindgren, sade ministern och fortsatte:
– Programledaren, artisten och författaren Gina Dirawi, dansbandet Arvingarna, författaren Suad Ali, konstnären Carl Larsson, serieskaparen och konstnären Liv Strömquist, popgruppen Abba, skådespelaren Alexander Abdallah.
– Andra typiska svenska företeelser är dalahästen, röda stugor med vita knutar, knäckebröd, demokrati, den sociala välfärden, allemansrätten, fika, kebabpizzan, Zlatan och Melodifestivalen.
Tobias Andersson var inte helt nöjd med ministerns svar, men konstaterade att debatten inte skulle komma längre.
– Det är klart att det finns olika kulturuttryck i Sverige, och kulturministern redogör för flertalet av dem. Det är inte riktigt samma sak som att man tillstår att ”ja, det finns en särpräglad svensk kultur”, sade han.
– Än så länge har hon inte svarat ja eller nej på frågan hon erkänner att det finns en svensk kultur.
Läs även: Kulturministern sågas: ”Sämsta intervju en svensk minister har gjort”