Kulturministern om svensk kultur: ”Det finns kultur i Sverige”

Jeanette Gustafsdotter (S). Bild: Faksimil riksdagen
  • Fredag 18 feb 2022 2022-02-18
E-post 465

STOCKHOLM Finns svensk kultur, och vad är det? Den frågan fick kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) i riksdagen. Hennes svar: Det finns kultur i Sverige.

På torsdagen hölls en frågestund i riksdagen där ministrar svarade på frågor från riksdagsledamöterna. Ett av statsråden på plats var Jeanette Gustafsdotter, som nyligen uppmärksammats för en intervju där hon uppvisade en oförmåga att ge konkreta svar på frågor om kulturpolitik.

Läs mer: Kulturministern sågas: ”Sämsta intervju en svensk minister har gjort”

Riksdagsledamoten Kristina Axén Olin (M) tog upp den misslyckade intervjun och frågade: ”Vad anser kulturminister Jeanette Gustafsdotter att kultur är?”

I stället för svara direkt på frågan gav kulturministern en något förvirrad kommentar om sina intervjuprestationer.

– Jag har inte läst allt som har skrivits om mig, och det är för att jag inte ska tappa fokus på varför jag tog uppdraget, det vill säga att motverka det demokratiska samtalet som drunknar i hat och hot, sade hon.

– Jag tror att om jag fokuserar på det som har skrivits om mig, nu, så tappar jag styrfarten på det som är det absolut viktiga.

Ordet gick tillbaka till Axén Olin, som påpekade att hon inte fick svar på sin fråga.

– Men jag kan snäva in den lite mer och fråga: Anser kulturministern att det finns något som är svensk kultur, och vad är det?

Gustafsdotter tog till orda:

– Det finns någonting som heter kultur i Sverige – det är det absolut viktigaste för mig, och det ska finnas kultur över hela landet för alla oavsett bakgrund. Det är A och O.

Läs även: ”Ingen riktig muslim kan säga att det svenska systemet är bättre än det islamiska”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag