Kulturministern sågas: ”Sämsta intervju en svensk minister har gjort”

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S). Foto: Karolina Gerdin / Riksantikvarieämbetet / CC BY 4.0
  • Lördag 12 feb 2022 2022-02-12
E-post 663

SVERIGE I en intervju med SvD:s Stina Oscarsson har kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) svårt att ta ställning i olika frågor. Bland annat vill hon inte svara på om hon är för eller emot nedtagande av statyer föreställande historiska personer. Istället säger hon gång på gång att det för henne är viktigt med mänskliga rättigheter. Kulturministern får nu hård kritik för intervjun från både höger och vänster.

När dramatikern, regissören och debattören Stina Oscarsson i intervjun med kulturministern ställer frågan om man ska ta ner ”gamla statyer som för vidare en kolonial syn eller byta porträtten så att det blir fler kvinnor” svarar Gustafsdotter:

– För mig handlar det främst om mänskliga rättigheter.

Oscarsson: Ja, men konkret. Ska man plocka bort en staty som vissa upplever kränkande?

– Alltså, jag tycker det är jättesvårt. Vi ska göra vårt bästa för att det ska vara mänskliga rättigheter.

Oscarsson nöjer sig emellertid inte med svaret utan fortsätter att pusha kulturministern. Men några raka svar på om det är rätt att riva en staty får hon inte.

– Om det visar sig att den personen som är på statyn har gjort övergrepp mot mänskliga rättigheter så kan det vara rätt, ja. Men jag är otroligt noggrann med att vi ska inte sudda ut historien, svarar Gustafsdotter.

Sedan säger hon:

– Jag tror inte att det finns ett rätt svar på det. Men mänskliga rättigheter är för mig jätteviktigt.

I intervjun får kulturministern också frågor om hur hon ser på yttrandefriheten och hur man från politikernas håll hanterat de demonstrationer som ägt rum under pandemin.

Gustafsdotter svarar att hon framför allt tycker att de största hoten mot yttrandefriheten är ”alla hot och allt hat som uttrycks”.

– Men också desinformation, tillägger hon.

Vad gäller hanteringen av demonstrationerna under pandemin försvarar sig kulturministern med att det är hennes åttonde vecka på jobbet.

Hänvisning till att hon är ny på jobbet är något som återkommer fler gånger i intervjun. Bland annat när hon får frågan om hur hon placerar sig i förhållande till de tidigare två kulturministrarna Alice Bah Kuhnke (MP) och Amanda Lind (MP).

”Sannolikt den sämsta intervju en svensk minister har gjort”

På Twitter är kritiken mot kulturministern inte nådig efter intervjun, samtidigt som Stina Oscarsson hyllas.

Även socialdemokrater hakar på kritiken mot Gustafsdotter. Däribland Daniel Suhonen, S-märkt debattör och chef för tankesmedjan Katalys.

– Det där är svåra frågor och man kan respektera att det är svårt att svara på. Men man ska nog kunna kräva att kulturministern som upplyst samhällsmedborgare ska kunna resonera kring dem, oavsett om hon är förberedd eller inte. Här har man några av de mest brännande frågorna för kulturen och politiken, frågor som högertrollen lever på. De är inte främmande, ens för de som följer samtalet ytligt. Här behöver man ha en hållning, säger han till Dagens Nyheter.

Eric Rosén, biträdande kulturchef på Aftonbladet, går ännu hårdare mot Gustafsdotter. I en krönika för samma tidning skriver han bland annat:

”Det framgår att Gustafsdotter är för yttrandefrihet och emot hot och hat på nätet, men modigare eller mer fördjupande än så blir aldrig resonemangen. När jag plågar mig fram genom intervjun som ministern plumsat ner i undrar jag om hon själv insåg under samtalets gång att hon inte kan simma.”

Krävde möte med Kristersson

Som vd för mediehusens branschorganisation Tidningsutgivarna hamnade Jeanette Gustafsdotter 2018 i ropet efter att ha krävt ett möte med moderatledaren Ulf Kristersson. Detta i samband med att Hanif Bali (M) twittrat en bild på sig själv med ett semiautomatiskt vapen på en skjutbana.

Bilden kopplades samman med en meme den moderate riksdagsmannen tidigare lagt ut på Instagram där Bali skämtade om hans konflikt med DN och tolkades av Gustafsdotter som ”en önskan om att underminera mediernas demokratiska samhällsuppdrag”.

Nyheter Idag har sökt Stina Oscarsson för en kommentar.

Läs även: Tidningsutgivarna kräver möte med Ulf Kristersson efter att Hanif Bali poserat med vapen

Läs även: Nya kulturministern öppnar för att utreda gangsterrap

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag