Tidningsutgivarna kräver möte med Ulf Kristersson efter att Hanif Bali poserat med vapen

Bilden Hanif Bali lade ut på instagram tidigare under sommaren. Foto: Skärmdump Instagram.
  • Måndag 20 aug 2018 2018-08-20
E-post 485

STOCKHOLM Nu kräver organisationen Tidningsutgivarna ett möte med Ulf Kristersson. Detta efter att Hanif Bali twittrat ut en bild av sig själv på en skjutbana med ett automatvapen. Tidningsutgivarna kopplar samman Balis bild med hotbilden mot journalister.

Under helgen twittrade den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali ut en bild av sig själv med ett semiautomatiskt vapen på en skjutbana. Bilden har kopplats samman med en tidigare bild som Bali lade ut på Instagram, där politikern framställde sig själv som huvudperson i dataspelet Call of Duty med anspelning på sin konflikt med Dagens Nyheter.

Mediehusens branschorganisation Tidningsutgivarna skriver i ett pressmeddelande att de kontaktat Moderaterna för att få ett möte med moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Anledningen är Balis ”anspelningar på krig och hot” på sociala medier.

– Vi tar de här anspelningarna på största allvar. Det är bara någon vecka sen en man i Sundsvall åtalades för förberedelse till mord, säger Jeanette Gustafsdotter, Tidningsutgivarnas VD.

Läs även: Björklund (L) rasar mot Bali (M) – poserade med vapen på skyttebana: ”Omdömeslöst”

Fallet i Sundsvall rör en nazist som i sina förberedelser ska ha kartlagt flera journalister. Men i övrigt är kopplingarna till den moderata riksdagsmannen oklara.

– I den här valrörelsen har vi sett flera exempel på hur politiker och andra partipolitiskt anslutna valt att medvetet misskreditera medier för deras nyhetsprioritering och utförda arbete, säger Gustafsdotter.

”Hoten är allvarliga redan i dag”

Hon tillägger att hon inte har något emot att medier kritiseras, men tillägger att ”här handlar det om en önskan om att underminera mediernas demokratiska samhällsuppdrag”.

Enligt rapporten ”Journalisternas trygghetsundersökning” från Göteborgs universitet har cirka sex av tio journalister i Sverige utsatts för trakasserier, hot eller våld i samband med sitt yrke.

– Hoten är allvarliga redan i dag. Och en förvärrad situation, med tal om medier som fiender och motståndare, kan leda till katastrof, säger Gustafsson, som också vädjar om ett ”nytt och mindre aggressivt samtalsklimat”.

Nyheter Idag söker Jeanette Gustafsdotter för en kommentar.

På Twitter råder delade meningar om Hanif Balis vapenbild. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson sammankopplar liksom Tidningsutgivarna bilden med hot mot journalister.

Vänsterjournalisten Christoffer Röstlund Jonsson tar däremot inte bilden på så stort allvar.

Även DN-journalisten Viktor Barth-Kron ironiserar över uppståndelsen kring Bali

Medan kommunikationsexperten Staffan Dopping kom att ändra åsikt i frågan under kvällen.

Hanif Bali ber själv om ursäkt för eventuella associationer hans bilder kan ge känsliga läsare

 

 

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag