Kulturskribenten: Gangsterrap handlar om vithet

Yasin i en muskivideo. Foto: Youtube
  • Fredag 7 jan 2022 2022-01-07
E-post

Gangsterrap är ett kulturellt uttryck som egentligen handlar om vithet. Det tycker författaren och kulturskribenten Inti Chavez Perez. I en krönika i Göteborgs-Posten hävdar han att musikgenren är ett sätt för rapparna att ”applicera en vit blick på sig själva och omforma sig efter de mest extrema vita fantasier som finns om bruna människor.”

På Twitter skriver kulturskribenten att han – efter att tidigare ha debatterat gangsterrap – nu skrivit en ny artikel om vad det faktiskt är: ”omformandet av bruna kroppar efter vita rädslofantasier.”

I krönikan utvecklar han sitt resonemang. Till att börja med går han i klinch mot skribenten Jenny Högström, som i en tidigare text hävdat att gangsterrap är mestadels ”icke-vit”. En felaktig beskrivning, hävdar Inti Chavez Perez.

”Vid en första anblick är det enkelt att begå misstaget att se gangsterrap som en mestadels icke-vit konstform, eftersom kropparna som visas upp i musikvideor är bruna och de estetiska markörer som artisterna bär ofta rasifieras. Men i själva verket är gangsterrap ett kulturellt uttryck som handlar om vithet”, skriver han i krönikan.

Läs även: Skrev parodisk tenta om den vita mjölkens rasism – fick betyget B

Han fortsätter sedan med att beskriva vad det är gangsterrapparna egentligen gör, vilket enligt honom är ”att diskutera sin plats i en våldsbesatt rasmaktsordning och ett patriarkat. Detta gör de genom att applicera en vit blick på sig själva och omforma sig efter de mest extrema vita fantasier som finns om bruna människor.”

Vidare hävdar Chavez Perez att det är på grund av ”vita personers rädslor” som gangsterrappen får sin ”känslomässiga sprängkraft”. Musiken kan enligt honom ”användas av bruna lyssnare som är trötta på sin position i det hierarkiska systemet”. Men också av ”vita lyssnare som vill låna lite farlighet”.

På Twitter har flera personer reagerat på texten. Ett axplock:

Skribenten själv rekommenderar att man inte missar hans krönika ”som fick twittermän att gråta.”

Nyheter Idag rekommenderar också att du går in och läser krönikan. En kort sammanfattning som denna kan omöjligen göra den rättvisa.

Läs även: Ståhl sågas för vikingvrålet: ”Känner ett stort obehag”

Läs även: Mångfaldsexperten: Undvik ordet ”invandrare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag