Mångfaldsexperten: Undvik ordet ”invandrare”

Bild: Faksimil TV4 Play
  • Onsdag 22 dec 2021 2021-12-22
E-post 0

SVERIGE Barakat Ghebrehawariat, statsvetare som föreläser om mångfald och kommunikation, tycker att folk ska undvika ordet ”invandrare”. Ordet har med tiden fått negativa konnotationer, menar han.

Barakat Ghebrehawariat är med i TV4:s Nyhetsmorgon för att prata om vilka ord som är okej och inte okej att använda. På hans lista med ord att undvika finns ”n-ordet”, färgad, svartskalle och – kanske mer oväntat – invandrare.

– Jag tar det här begreppet för att jag är väldigt allergisk mot det personligen, säger Ghebrehawariat.

Han menar att ordet invandrare brukade användas på ett neutralt sätt, men att det på senare tid har fått negativa konnotationer.

– Man har sett i forskningen att när man pratar om invandrare så menar man i regel människor som är icke-vita, eller som rasifieras som icke-vita. Så det är en markör för annorlundaskap snarare än en neutral beskrivning för människor som de facto har invandrat.

Ghebrehawariat föreslår att man i stället ska säga ”människor som har invandrat” när det är påkallat.

Han har också en lista med ord som han förser med en ”varningsflagg”, däribland ordet utlandsfödd.

– Många av de här begreppen är i grunden deskriptiva. Det är att de får en social mening och börjar tillskrivas idéer och värderingar, så att efter ett tag blir de mer eller mindre omöjliga att använda.

Bland termerna som Ghebrehawariat ger grönt ljus finns ”människor som rasifieras som X”, ”människor som tillhör vithetsnormen” och ”människor med utomnordiskt utseende”.

– Det här är begrepp som är designade för att prata om processer, inte personer. Alltså, det är inte för att definiera vem Barakat är, det är snarare hur Barakat rasifieras som icke-vit eller som svart.

Läs även: SVT: Rasism drabbar inte vita personer

Läs även: Skolpynt plockas ned – anklagades för rasism

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag