Ståhl sågas för vikingvrålet: ”Känner ett stort obehag”

CC BY-SA 4.0
Foto: Chel Hill CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 3 aug 2021 2021-08-03
E-post

SVERIGE ”I’m a Swedish viking”, vrålade Daniel Ståhl när han tog OS-guld i diskus häromdagen – något som nu kritiseras i en insändare i Nerikes Allehanda, där vikingarna beskrivs som rasister.

Insändarskribenten med signaturen ”Respektera värdegrunden!” skriver att han eller hon lyssnade på radion när ”Ståhlmannen” knep sin guldmedalj i diskuskastning. Skribenten reagerade starkt när vinnaren hördes skrika ”I’m a Swedish viking!”

Läs även: Oklart om Ståhl-insändare var allvar eller skämt – chefredaktör har inte läst

”Att höra honom hylla de grymma och rasistiska vikingarna, en epok i Sveriges historia vi helst vill glömma, kändes förfärligt och jag kan inte känna någon svensk stolthet och glädje över hans guldmedalj”, skriver personen.

”Han borde av svensk press omgående avkrävas en förklaring och en ursäkt för sitt beteende. Det är många i Sverige, både infödda och nysvenskar, som känner ett stort obehag när de högerextremas hornprydda gunstlingar förs på tal.”

”Även Friidrottsförbundet borde reagera på detta obehagliga tilltag”, avslutar skribenten sin insändare.

Satir eller allvar?

Nyheter Idag konstaterar att det inte är helt lätt att avgöra vad den anonyma skribenten hade för avsikt.

Läs även: ”Efterlyst” anklagas för rasism: ”Visar endast mörkhyade personer”

Läs även: Åtal för attack mot busschaufför: ”Du är inte muslim, jag kan göra vad jag vill”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag