Kurdiske demokratiaktivisten spår mörk framtid för Turkiet: ”Leder landet mot diktatorherravälde”

Den kurdiske demokratiaktivisten Rebwar Rashed (infälld i bild) varnar för utvecklingen i Turkiet. Foto: Nyheter Idag samt Wikimedia Commons
  • Lördag 16 jul 2016 2016-07-16
E-post 168

STOCKHOLM Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ser ut att ta ett järngrepp om makten i Turkiet efter att det militära kuppförsöket i landet har misslyckats. Nyheter Idag har talat med den kurdiske demokratiaktivisten Rebwar Rashed som bor i Stockholm och han är bekymrad över utvecklingen. – Man kommer säkert använda tillfället för att mobilisera nya fräscha krafter mot den kurdiska befrielserörelsen.

Nyheterna om att det militära kuppförsöket i Turkiet misslyckades må vara goda nyheter för den turkiska regimen och ytterst president Recep Tayyip Erdoğan som nu kan stärka sin makt ytterligare. Den turkiska regimen lägger skulden för kuppförsöket på Fethullah Gülen, en religiös ledare som lever i exil i USA. Själv förnekar Gülen att han ligger bakom kuppförsöket, men det hindrar inte den turkiska regimen att förfölja och sätta ännu hårdare press på anhängare till Gülen.

Men det finns fler grupper som kan komma att påverkas i efterdyningarna av det som hänt. Den kurdiska minoriteten i Turkiet har länge varit hårt ansatta av den turkiska staten och när Erdogan nu väntas styra Turkiet ännu hårdare kan situationen förvärras.

Varnar för att AKP kommer använda kuppförsöket mot kurder

Nyheter Idag har talat med den kurdiske demokratiaktivisten Rebwar Rashed som bor i Stockholm. Han följer nyheterna noga om vad som sker i Turkiet och menar att själva kuppförsöket i sig inte påverkar kurderna nämnvärt. Men han varnar samtidigt för konsekvenserna på lite längre sikt, inte minst med anledning av den retorik som kommer från officiellt turkiskt håll.

– AKP har sedan juni 2015 propagerat starkt för att PKK och Fethullah Gülen samarbetar. AKP försöker göra sitt bästa för att agera populistiskt och använda det mot kurderna. Binali Yildirim [Premiärminister i Turkiet, reds. anm.] har idag sagt att PKK ”terrorister” skjuter på folk mitt i Istanbul. Det som Turkiet kan göra mot kurder har man redan gjort sedan juli 2015.

Han menar att steget inte är långt från att gå från ord till handling.

– Man kommer säkert använda tillfället för att mobilisera nya fräscha krafter mot den kurdiska befrielserörelsen.

Tror du Turkiet kommer förändras på något sätt efter den misslyckade kuppen?

– Ja, på många olika sätt. Man kommer att rensa och städa upp inom militären vilket kommer säkert att leda till krav av lojalitet på en nivå som inte kan levereras och som inte är hållbar. Att jaga Fethullah Gülens anhängare ännu mer kommer att slå tillbaka.

En annan sak som man hör hålla ett fokus på är vad sker inom regeringspartiet AKP som väntas stärka sin makt ytterligare. Där skulle det med tiden kunna uppstå en splittring, menar Rashed.

– Det finns redan tre starka grenar inom AKP. De kommer att visa sitt missnöje och uttrycka sig mer öppet efter ett tag. ISIS och andra fascistiska islamistiska grupper, vilka i sig är alldeles för många, kommer att kräva praktisk handlingskraft, vilket AKP omöjligen kan erbjuda.

De inre spänningarna som Rashed ser framför sig kan förstärkas ytterligare av en allt mer problematisk geopolitisk situation för Turkiet. Det är i sak inget nytt, efter att Turkiet sköt ned ett ryskt stridsflygplan kom relationerna länderna emellan att krascha. Och det ser inte heller vidare ljust ut för Turkiets relationer med västländer.

– Förbindelsen med Israel och Ryssland inte är så bra som man försöker ge sken av. Relationen med stora starka demokratiska länder som Frankrike, USA och Tyskland är mer än spänt.

– Flera grannar, om inte alla, har börjat tröttna på Turkiets och Erdogans arrogans.

Den i västländer hårt kritiserade presidenten har i omgångar beskyllts för att spela med terrorstaten IS under täcket. Det har skapat en situation för kurder där de tvingats försvara sig mot både turkar och islamister. Ovanpå allt har anklagelser om omfattande oljehandel mellan IS och Turkiet stärkt bilden av en turkisk stat på ett sluttande plan. Med detta som bakgrund kan konflikten mellan kurder och Turkiet bli än djupare efter att Erdogan stärker sin makt.

– Kurderna lär inte backa, utan tvärtom kommer de att visa mer motstånd. Kortsiktigt kommer Erdogan att se ut som stark men långsiktigt måste han göra en akrobats jobb vilket inte kommer att vara lätt.

– De 52% som är, eller var, bakom Erdogan och AKP kommer att splittras i flera olika ideologiska vägar.

Rent konkret, vilka geopolitiska konsekvenser kan kuppförsöket leda till? Kommer Turkiet närma sig något land efter detta? USA, Ryssland? Eller bli mer isolerat?

– Relationen mellan Turkiet och USA har inte varit särskilt vänlig, åtminstone inte sedan det kom till kännedom om Turkiets smygroll gentemot ISIS och andra radikala islamistiska grupper. Det har funnits ganska mycket att läsa mellan raderna i det öppna diplomatiska språket.

Rashed tror inte heller att Turkiet kan nå framgång med att försöka tina upp relationerna med Ryssland. Även om Erdogan försöker kommer situationen bli minst sagt märklig då Turkiet fortfarande är medlem i Nato.

– På grund av det nedskjutna militärplanet den 24 november och mycket annat kommer att det ta lång tid för att relationen med Ryssland kommer tillbaka på rätt spår. Turkiet kommer säkert att fortsätta med sin flört med Ryssland men det kommer inte att vara ömsesidigt.

Kontentan av det hela kan leda till att Turkiet helt enkelt blir mer isolerat från omvärlden samtidigt som Erdogan stärker sin makt.

– Turkiet kommer definitivt glida isär med västvärlden. Även Tyskland har börjat visa samma inställning som USA, Frankrike och andra länder som Belgien visat de sista åren.

– Turkiet kommer att vara isolerat. Man har alltid kritiserat turkisk demokrati för att enbart begränsa sig till ”Ballot Box democracy”, nu leder AKP landet mot totalitärt och auktoritärt diktatorherravälde.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag