Kuylenstierna: ”Carl Bildt har inget med försäljningen av ubåtshamnen att göra”

En svensk ubåt till vänster och Kuylenstierna till höger. Foto: Anders Sjödén/Försvarsmakten samt fastator.se
  • Lördag 25 feb 2017 2017-02-25
E-post 48

STOCKHOLM Tidningsartiklar om att Fastator köpt Skälsö är inte korrekt och uppgiften i Dagens Industri om att förre näringsminister Björn Rosengren (S) för samtal med Fortifikationsverket om försäljning av ubåtshamnen stämmer inte heller, hävdar Joachim Kuylenstierna. – Han har ingen roll alls i det, säger Kuylenstierna om Rosengren och menar samtidigt att ej heller Carl Bildt har en roll i försäljningen.

En pågående försäljning av en ubåtshamn på Gotland väcker frågetecken. Hamnen, som är av militärstrategisk betydelse, såldes ut billigt under regeringen Persson år 2004. Beslutet var politiskt och hamnen, som uppskattas ha kostat en halv miljard att bygga, såldes för 18 miljoner kronor. Nu har den ryske oligarken Vladmir Antonov, känd för sitt försök att köpa biltillverkaren Saab, lagt bud på hamnen enligt källor både till Nyheter Idag och till Dagens Industri.

Enligt uppgifter till Dagens Industri är det just Antonovs bud som är det högsta, ett bud om 82 miljoner kronor. Det budet uppges vara betydligt högre än vad Fortifikationsverket är beredda att betala.

Sent på fredagen rapporterade Nyheter Idag att förre utrikesministern Carl Bildt sitter i styrelsen för Fastator som ytterst hanterar försäljningen av hamnen. Men den uppgiften behöver korrigeras, menar Joachim Kuylenstierna som sitter som VD i bolaget Skälsö AB som i sin tur äger hamnen. En av uppgifterna som Nyheter Idag redovisade var att Fastator AB köpte Skälsö AB år 2012, med hänvisning till en artikel i Fastighetssverige.

– Den där artikeln… alltså jag har alltid ägt Skälsö. Vi pratade om det, men vi gjorde aldrig affären. Jag vet inte varför den där artikeln finns, säger Kuylenstierna till Nyheter Idag.

Det finns fler artiklar som gör gällande att Fastator köpte Skälsö, en av de artiklarna publicerades i december 2012 i tidningen Fastighetsaktien och där skriver tidningen att de talat med förre Payex-profilen Krister Fingal, då VD för Fastator, om förvärvet. Även Sveriges Radio publicerade då samma uppgifter, att Fastator köpte Skälsö.

– Ja jag vet, men det blev aldrig någon affär. Skälsö är mitt bolag, det har inget med Fastator att göra över huvud taget. Det är bara att titta på allabolag så ser du det.

Varför har Skälsö samma postadress som Fastator?

– Det är bara för att vi hyr lokaler i samma hus.

Du sitter som VD både i Fastator och i Skälsö?

– Ja precis. Men Skälsö är ju bara, det är mitt privata bolag. Det kräver inte så mycket jobb, det är bara en massa fastighetsinnehav. Fastator är ett arbete, liksom.

En annan omständighet som presenteras i Dagens Industri är att Sveriges förre näringsminister Björn Rosengren (S) för samtal med Fortifikationsverket om en försäljning av hamnen. Björn Rosengren är idag styrelseordförande i Fastator AB och i samma styrelse sitter förre utrikesministern Carl Bildt. Men Kuylenstierna tillbakavisar uppgifterna i Dagens Industri om att Rosengren har en roll i försäljningen av hamnen.

– Nä han har ingen roll alls i den, säger Kuylenstierna till Nyheter Idag.

Så Dagens Industri hittar på falska uppgifter?

– Nä, alltså… enda anledningen att dom tror det är väl för att när försvaret var där och gjorde värderingen så åkte jag och Björn i samma bil förbi och titta och hejade på dom. Vi var där i ett helt annat ärende på Gotland. Han har ingenting med det där att göra över huvud taget.

Så uppgifterna i Dagens Industri stämmer inte då, att Björn för samtalen med Fortifikationsverket?

– Nej, han pratar inte med dom alls. Det är det jag som gör. Björn har inget med det att göra.

Jag kan ha fel, men jag får intrycket av att man använder Vladimir Antonov som ett sätt att få upp priset och få Fortifikationsverket att öppna plånboken mer?

– Jag har aldrig nämnt någon intressent över huvud taget. Jag har aldrig pratat om någon intressent. Den enda intressent som finns offentligt är Fortifikationsverket och det är för att de själva gått ut med det. Jag skulle aldrig nämna någon intressent.

Kan du dementera att Vladimir Antonov är en av intressenterna?

– Jag har aldrig över huvud taget pratat med honom.

Kan du dementera det, frågade jag?

– Jag kan varken bekräfta eller dementera någon av de intressenter jag har förutom Fortifikationsverket.

Förre näringsminister Björn Rosengren har ett aktieinnehav i Fastator om 36 000 aktier samt en option om ytterligare 140 000 aktier. I styrelsen sitter även Carl Bildt och han har en option om 70 000 aktier.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag