Kvinna döms för rasistattack på SD-politiker: ”Som att väcka en pitbull”

Genrebild. Foto: S.A (Wikimedia commons)
  • Fredag 8 feb 2019 2019-02-08
E-post 3064

VÄSTERÅS En kvinna i 55-årsåldern döms för ofredande efter att ha skrikit åt en SD-politiker att han är rasist. Hon straffas med dagsböter och ett skadestånd på 10 000 kronor till SD-mannen.

Det var den 23 maj förra året som den sverigedemokratiske kommunfullmäktigeledamoten satte sig på en buss med sin sambo i Västerås. Med på bussen var en släkting till mannen som han inte hade haft kontakt med på många år, men som nu kände igen honom.

– Är det du, din jävla idiot, sade kvinnan när hon upptäckte vem som satt bredvid henne.

Kvinnan blir mycket upprörd och enligt mannen var det ”som att väcka en pitbull”. Hon skriker till de andra passagerarna att mannen är sverigedemokrat och rasist. Hon upprepar detta gång på gång, 20–40 gånger, utan att låta mannen få en syl i vädret.

Mannen reser sig och går framåt i bussen, åtföljd av kvinnan som upprepar att han är SD-are och rasist. I polisförhör säger han att han kände sig särskilt utsatt då det nästan bara var folk med utländsk härkomst i bussen.

– Man får väl rösta på vad man vill, säger någon till mannens försvar.

– Du håller käften, svarar den upprörda kvinnan, enligt SD-politikerns vittnesmål.

Han uppfattar kvinnan som ”galen” och kapabel till våld. Han kommer fram till busschauffören och ber honom ringa 112. Hon tar då tag i hans arm och säger att hon vill slå honom på käften. Till slut stannar bussen och resenärerna kan gå av.

Mannens historia styrks av busschaufförens vittnesmål, och kvinnan erkänner att hon har sagt det som påstås. Hon säger att hon bara talade sanning och att hon står för att ha sagt att mannen förtjänade en smäll. För henne var det en personlig sak eftersom hon tycker att mannen har betett sig illa mot hennes familj.

Tingsrätten anser att kvinnans handlingar utgör ett ofredande. Hon döms att betala 9 000 kronor i dagsböter samt 10 000 kronor i skadestånd till SD-politikern.

Läs även: JÖK-partierna straffas – SD rusar

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag