Kvinna i slöja på Gävles välkomstskylt: ”Hon har själv valt att bära huvudbonaden hijab”
GÄVLE Välkomstskylten vid norra infarten till Gävle har den senaste tiden prytts av en muslimsk kvinna i slöja. Något som får Sverigedemokraterna i kommunen att reagera. – Kommunen ska inte legitimera ett plagg som för många kvinnor innebär ofrihet och förtryck, säger Roger Hedlund, riksdagsledamot från Gävle.
Läs även: Heberlein: Slöja på barn får aldrig normaliseras
Vid infarten till Gävle finns en digital annonstavla. Där har den senaste tiden en muslimsk kvinna i slöja hälsat besökare till staden välkomna.
Gävle kommun skriver i en kommentar som publicerats på Facebook att Gävle kommun är en stad som består av ”stor mångfald”.
”Kvinnan på bilden är en av Gävles många muslimska kvinnor och hon har själv valt att bära huvudbonaden hijab för att hon vill det och för att hon känner sig som sig själv i densamma”, skriver Adolfsson.
Roger Hedlund från Valbo är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och sitter även för partiet i Gävle kommunfullmäktige. Han är kritisk till bilden.
– Varför ska man legitimera ett klädesplagg som för många kvinnor innebär ofrihet och förtryck.
Vad är problemet?
– Man bör tänka på vad man signalerar för något. Vissa använder det här plagget, hijab, frivilligt helt klart. Men inte alla. Från kommunens sida ska man inte ha den här typen av religiösa symboler när man annonserar på en kommunal välkomstskylt.
– Det är ett plagg som innebär ofrihet för miljoner kvinnor runt om i världen.
Reaktionerna mot annonstavlan har varit kraftiga på sociala medier. Kristdemokraten Soheila Fors delar med sig av ett meddelande hon fått från en kvinnlig, ej slöjbärande, muslim i Gävle som reagerat.
SD-politikern Ghazal Saberian sågar annonseringen på sin Facebook.
”…Fattar ni inte att i detta nu sitter kvinnor i fängelse i Iran och straffas med piskstraff för att de tagit av sig slöjan? Fattar ni inte att kvinnor stenas ihjäl i Saudi Arabien för att de tagit av sig slöjan.
Kan någon säga mig varför vi ska bombarderas med bilder och budskap i vår offentliga miljö av kvinnor i höjden av kvinnoförtryck- slöjan?”