Kvinnlig politiker förföljdes av män i våldtäkternas Uppsala – räddades av unga kvinnor i bil

Foto: KD Simon Berneblad/Privat/Facebook
  • Fredag 9 aug 2019 2019-08-09
E-post

UPPSALA När Sarah Havneraas (KD) skulle gå hem genom Uppsala natten mot fredag blev hon förföljd av två män som ropar aggressivt efter henne. Men innan något allvarligt inträffar räddas Havneraas av tre unga kvinnor som patrullerade i Uppsalanatten med bil. – De vevade ner bilrutan och frågade om jag ville åka med. De sade att de ville göra en insats för att fler unga kvinnor ska känna sig trygga, säger Sarah Havneraas.

Det är i en Facebookstatus som Uppsalapolitikern Sarah Havneraas (KD) berättar om händelsen. Hon skriver om hur den senaste tidens våldtäkter och våldtäktsförsök förändrat stämningen i Uppsala, hur en kvinna som bor nära henne är ett av offren.

Läs mer: Polisen: ”För tidigt” för signalement på misstänkta våldtäktsmän i Uppsala

”Denna kvällen väljer jag att skippa leta elsparkcykel mitt i natten och känner att jag inte ska behöva betala en dyr taxi. Jag trotsar rädslan och promenerar hem. Jag går genom Stora torget och mot ån men möter på två killar som försöker stanna mig. Dom går efter, ropar högt och skriker efter mig när jag försöker ignorera dom och ta mig förbi”, skriver Havneraas.

Männen var i 30-årsåldern, storvuxna och berusade. Den ene med svenskt utseende och den andre ”någon annanstans ifrån”.

I det läget dyker det upp en röd bil med tre unga kvinnor i.

”Direkt dyker det upp en röd bil med tre unga tjejer som frågar om dom får skjutsa hem mig. Jag blir helt paff.❤️
Stan vid midnatt är numera nästan helt tömd på tjejer som är ute, men så dyker denna brudligan upp??
Dom hade sett hur killarna ropade och stannade direkt bilen. Tydligen kör dessa tjejer frivilligt runt och patrullerar för att skydda tjejerna i vår stad. Vilka hjältar!?”, skriver Sarah Havneraas.

– De var ute och höll koll. Jag förstod inte riktigt först vilka de var eller vad de var ute efter.De vevade ner rutan och frågade om jag ville åka med, säger Sarah Havneraas till Nyheter Idag.

Hon beskriver kvinnorna som varandes i 20-årsåldern.

– Jag är 25 år och de var yngre än mig. De sade att det inte blivit något bättre trots att polisen sagt att man tar det på allvar. Alla vet vad som händer här i Uppsala. De här tjejerna vill göra sin insats.

Sarah Havneraas tycker det finns en brist på förståelse och en ovilja att ta tag i problemet från myndigheter och hos många förtroendevalda när det gäller den utsatthet som kvinnor idag befinner sig i.

– När Ebba Busch Thor i våras gick ut och tog upp kvinnors situation blev hon påhoppad. I stället för att vilja diskutera själva problemet så är det Ebba Busch Thor man ger sig på, säger Sarah Havneraas.

En av de som gick till attack på Busch Thor var socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) som kallade det för ”värsta sortens Avpixlat-retorik” när Busch Thor tog upp kvinnors utsatthet och undrade varför utländska förövrare inte skulle utvisas.

 

Sarah Havneraas berättar hur hon tidigare på morgonen pratat med en kamrat och hur man då kom in på att kvinnor idag tar en nyckelknippa och håller runt knogarna som något slags vapen för att skydda sig när de går hem från krogen. Havneraas beskriver  förändringar hon gjort i sitt livsmönster, anpassningar, för att minska riskerna.

– Jag jobbar ofta sent och om jag ska gå hem kan jag inte gå hem den snabbaste vägen från pendeltåget utan måste gå där det är upplyst. Har jag på på mig högklackat har jag alltid med mig vanliga skor som jag kan ta på mig efteråt och gå i hem.

Vad tänker du om det då. Att du och andra kvinnor tvingas anpassa era liv och vanor?

–Det är så det är här i Uppsala. Något jag är riktigt rädd för är i september då det kommer komma många nya studenttjejer till stan. De kommer vara berusade under nollningen och ha dålig kunskap om orienteringen här. Antingen kommer de inte att våga dricka eller så riskerar de att bli utsatta, säger Sarah Havneraas.

– Oavsett vilket så är det helt galet. Hur långt ska det behöva gå innan det blir bättring, undrar hon.

Vad har du fått för reaktioner på ditt Facebookinlägg?

– Det är flera som har ringt och det är andra som har skickat meddelanden om att de känner exakt likadant. Det är ju vi som får betala taxiresorna. Idag är det så illa att man vågar inte ens ta cykeln, säger hon.

– Vi har en feministisk regering som inte tar det här på allvar.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag