Kvinnliga brandmän missnöjda med styrkekrav: ”Väldigt förlegat”

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 21 dec 2020 2020-12-21
E-post

GÖTEBORG Fyskraven för att bli brandman är förlegade och missgynnar kvinnor. Det menar två kvinnliga brandmän som Göteborgs-Posten har pratat med. De får också medhåll av chefen för räddningstjänsten i Storgöteborg, som meddelar att det ska göras en översyn av fystesterna. En brandman som Nyheter Idag har pratat med är däremot av motsatt uppfattning.

Den som vill bli brandman i Storgöteborg måste genomgå en rad fysiska tester. Bland annat ska man kunna hoppa två meter i stående längdhopp och klara 35 repetitioner av 30 kilos bänkpress. Det handlar dock om riktvärden, alltså önskvärda resultat, och inte absoluta krav.

GP har pratat med två kvinnliga brandmän som tycker att fystesterna missgynnar kvinnor. Den ena är Lisa Dahlqvist som har jobbat som brandman i Göteborg i tre år och som också tränar crossfit på elitnivå.

– Det blev en väldigt stor uppståndelse när jag klarade det. Det var nyhetsartiklar och jag fick massa uppmärksamhet, eftersom jag är kvinna. Men som kille kan man klara de här testerna ganska lätt, för den här uppsättningen moment gynnar killar. Det är herrstandard rakt igenom. Och när man delar upp det i så nischade moment så blir det väldigt tydligt att man utestänger kvinnliga sökanden. Det är ett väldigt förlegat tänk, ändå håller man stenhårt fast vid det, säger hon.

Dahlqvist menar dock att det inte handlar om att sänka kraven.

– Det handlar om vikten av att testa din allsidighet där flera aspekter mäts in i en större helhet. Inte sänka kraven, men nyansera hur vi testar. Det är en stelbent metod som behöver ses över för att mäta en större del av vem man är som person, med en fysprofil som även väger in en hållbar prestationsförmåga över tid i yrket, säger hon.

Den andra kvinnliga brandmannen vill vara anonym.

– Jag vet ingen fråga som är så infekterad och känslig att prata om som fyskrav på räddningstjänsten. Det är ingen som vågar prata om det, och framför allt inte tjejerna själva. Jag är skitless på det här och på att se tjejer få sin dröm krossad gång på gång, säger hon.

Riktvärden Detta ska brandmän i Storgöteborg klara av

Stående längdhopp - två meter
Löpning 3 000 meter på 13.15 min
Handstyrketest 420 Newton i vardera hand
Lyft till hakan skivstång 15 kg - 40 repetitioner
Bänkpress 30 kg - 35 repetitioner
Roddtest 500 meter på 1.45 min
Simtest motsvarande Guldbojen

Källa: Räddningstjänsten Storgöteborg

Enbart 5,7 procent av de som jobbar som brandmän på heltid är kvinnor. Att det är så beror delvis på just fystesterna, som män har lättare att klara då de generellt sett har större muskelmassa, skriver GP.

De kvinnliga brandmännen får medhåll av Lars Klevensparr, förbundsdirektör på räddningstjänsten Storgöteborg. Han håller med om att för stor vikt läggs vid det fysiska. Nu meddelar han att det ska göras en översyn av testerna för att se om något kan ändras.

– Jag ger dem rätt. För det är ju ändå gruppens sammanlagda förmåga som ska räknas. Då är det inte bara stora händer och kraftiga biceps som räknas, utan det handlar mycket om vad som finns innanför pannan, säger han till GP.

Nyheter Idag har pratat med en erfaren brandman och frågat honom om man kan ha olika krav för män och kvinnor.

– Nej. Man bör ha samma krav eftersom tredje part alltid står i fokus. Testerna bör tas fram utifrån vår roll och krav på arbetsförmåga utan att ta hänsyn till kön. Tycker det är det mest jämställda sättet att betrakta detta, säger han.

– Det som ofta försvinner i debatten är tredje part. För den som blir räddad ur ett brinnande hus är det fullkomligt irrelevant om brandmannen är man eller kvinna. Målet är att få ut personen och rädda liv samt egendom.

Läs även: Brittiska ministern sågar identitetspolitiken: ”Tillhör du inte en ’förtryckt grupp’ får du inte ha en åsikt i frågan”

Läs även: ”Könsdiskriminerande”: Reklamombudsmannen fäller Changs elbolag

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem och hjälp oss att fortsätta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag