Läckberg rasar över Sanandajis bok: Kräver svar från Moderaterna

Camilla Läckberg och Tino Sanandaji. Foto: Pressbild samt Wikimedia Commons
  • Söndag 5 feb 2017 2017-02-05
E-post

STOCKHOLM Nationalekonomen Tino Sanandaji möter kraftig kritik från deckarförfattaren Camilla Läckberg på Twitter. Hon går så långt att hon kräver svar från Moderata samlingspartiet om de officiellt ställer sig bakom ”Tinos siffror”. ”Så du Karin Sedvall säger alltså att ni ställer er bakom Tinos siffror? Är det er officiella hållning?”, twittrar Läckberg till Karin Sedvall, politiskt sakkunnig hos Moderaterna.

Under söndagen toksågar den bästsäljande författaren Camilla Läckberg nationalekonomen Tino Sanandaji på Twitter. Det börjar med en diskussion om samhälle och ekonomi på Twitter, där en twitteranvändare uppmanar Läckberg att läsa Sanandajis nya bok ”Massutmaning”. Då svarar en annan person i twitter-tråden ”haha hänvisa till en nationalekonom som haft fel sista året på samtliga punkter som han hävdat”.

Och Läckberg instämde i påståendet om att Tino Sanandaji haft konstant fel i samtliga påståenden som han hävdat.

”Ja exakt. Du tog orden ut munnen på mig…”, svarar Läckberg på Twitter.

Rasande debatt om Sanandajis bok

Läckberg poängterar på Twitter att hon själv är civilekonom och att hon är ”fullt kapabel att läsa fakta och siffror”. Utfallen från Läckberg kom snabbt att möta mothugg varpå långa diskussioner utbröt på Twitter om vad som är sant och inte.

När en Twitteranvändare taggar Läckberg med en skärmbild på statistik från regeringen, som Moderaterna publicerat, som visar att endast fyra procent av nyanlända har riktiga jobb efter två års etablering, går Läckberg till attack mot Moderaterna. I en tweet till Karin Sedvall, politiskt sakkunnig hos Moderaterna, kräver hon ett officiellt ställningstagande till ”Tinos siffror”.

Därefter bryter en häftig ordväxling ut. ”Om andra använder samma statistik har vi inga synpunkter på det”, poängterar Sedvall. Men det är inte ett svar som Läckberg nöjer sig med.

”Blir uppriktigt undrande nu. Du backade ’Patrik’ i vår debatt om Tinos siffror. Ställer sig mao Moderaterna bakom de siffrorna?” skriver Läckberg i nästa attack.

Trots att Sedvall förklarar att det är viktigt att belysa siffror om det ökande utanförskapet, vägrar Läckberg att backa från sin linje. Sedvall poängterar även att Tino Sanandaji använder statistik från officiella källor, alltså samma siffror som myndigheter och regeringen bygger sina beslut på. Men det är inte ett argument som biter på Läckberg som istället fortsätter kräva ett svar från Moderaterna om ”Tinos siffror”.

Sanandaji: ”Sker ingen magisk transformation av den objektiva verkligheten”

När Nyheter Idag talar med Sanandaji berättar han att den livliga diskussionen har noterats och att han gläds över att boken väcker debatt. Samtidigt vill han påminna om att siffrorna och statistiken i boken inte är hans egna, utan det är faktaunderlag från myndigheter och statliga institutioner.

– Jag välkomnar att Camilla Läckberg intresserar sig för de här frågorna och den viktiga faktadebatten. Fakta och statistik diskuteras i sak, det existerar inga ”Tinos siffror” annat än mitt personnummer, men det är inget jag redovisar i boken. Det som däremot redovisas i boken är officiella siffror från Statistiska centralbyrån, Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen, Eurostat, World Health Organisation, Brottsförebyggande rådet och andra officiella källor.

– Jag uppmanar alltid mina läsare att inte citera mig som en auktoritet, utan istället själva ta till sig och direkt citera Sveriges officiella statistik, eller vad källan nu är. Siffror och fakta existerar oberoende av personer, det sker ingen magisk transformation av den objektiva verkligheten beroende på vem som citerar den, må det vara Camilla Läckberg, Avpixlat, Donald Trump eller Stephen Hawkings.

Men Läckberg instämmer ju i påståendet att du haft fel på alla punkter?

– Det borde i så fall vara enkelt för henne att ge ett konkret exempel, så reder jag med tålamod ut det. De här frågorna har varit kontroversiella och det finns många som av ideologiska och emotionella skäl aggressivt bestridit faktan. Exempelvis ser vi hur Camilla Läckberg argumenterar emot här. Att andra har ifrågasatt något bevisar inte ipso facto att de har rätt i sin kritik.

Sanandaji har noterat att Läckberg fått mycket mothugg och själv berättar hon på Twitter att det kommit hot om våld och våldtäkt. Sanandaji påminner om att hålla debatten på en saklig nivå.

– Vi ska inte vara för hårda mot Camilla Läckberg. Många är inte insatta och har ett vagt intryck från sin sociala omgivning om att den pessimistiska bilden om integrationsfrågor i själva verket är myter. Det är bättre att vänligt förklara för dom och uppmana till en saklig diskussion. Vi vill inte ha en omvänd åsiktskorridor, där de som har fel om invandringsfrågor blir mobbade, hotade eller utsatta för drev.

Etta på topplistorna

Läckberg var Sveriges bäst säljande författare år 2009 och Europas sjätte bäst säljande författare samma år. Hon har även vunnit folkets litteraturpris 2006 samt utsetts till årets kvinna av tidningen Expressen. Läckberg är aktuell med kommande boken ”Häxan”, den kan du förboka hos återförsäljaren Bokus.

Tidigare har Nyheter Idag berättat att Sanandajis bok ”Massutmaning” ligger etta på säljtoppen hos återförsäljarna Bokus och Adlibris, efter endast ett par dagar i handeln.

Den faktaspäckade boken ”Massutmaning”, som skapar debatt i sociala medier, kan du beställa antingen hos Adlibris eller hos Bokus.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag