Lamotte-statyn stulen: ”En attack mot den fria konsten”
Joakim Lamottes fötter och en dammsugare är allt som står kvar av den berömda Lamotte-statyn framför LO-borgen. Någon eller några har skruvat av glashuven, stulit delar av statyn och sedan lagt tillbaka huven ovanpå betongfundamentet. – Det är en flagrant attack mot den fria konsten, varken mer eller mindre, säger upphovsmannen Chang Frick.
En staty av journalisten Joakim Lamotte i skyddsväst och hållandes i en dammsugare ställdes upp för en dryg vecka sedan framför LO-borgen i centrala Stockholm. Statyn, som är 3D-printad och lackerad i kopparfärg, stod innanför en glashuv som i sin tur är monterad i ett betongfundament som föreställer ett kärnkraftverk.
Men under tisdagen konstateras att någon eller några lyckats skruva bort glashuven och sedan stulit större delen av statyn. Kvar innanför glaset står Lamottes fötter och själva dammsugaren.
– Det är en attack mot den fria konsten, säger konstverkets upphovsman Chang Frick.
Än har inte Frick gjort någon polisanmälan, men det är inget han utesluter. Istället hoppas han att de stulna delarna av Lamotte-statyn återlämnas.
– Förhoppningsvis får tjuven dåligt samvete och lämnar tillbaka statyn. Jag vill ge dem en chans att göra rätt för sig innan jag går till polisen.
Läs också: Så skapades Lamotte-statyn – sattes upp vid LO-borgen mitt i natten
Lamotte efterlyser statyn
Statyn är en del av en reklamkampanj för elbolaget Svensk Kärnkraft som Frick grundat. I marknadsföringen av elbolaget fungerar Joakim Lamotte som en slags influencer, en kampanj som enligt Frick slagit väl ut. Däremot är både Frick och Lamotte besvikna över att statyn nu är borta.
– Det var så många Stockholmare som blev så glada över statyn. Det är helt obegripligt varför någon skulle vilja göra något som detta. Det är tråkigt att den fina statyn inte fick vara ifred, säger Lamotte besviket.
Nu efterlyser Lamotte statyn och lovar en belöning till den som kan ge tips som leder till att statyn återfinns. Frick säger sig vara villig att bjuda på en megawattimme elektricitet till den som kan hjälpa till att återställa den omtyckta statyn i ursprungligt skick. Chang Frick, som grundat Svensk Kärnkraft AB är även grundare till Nyheter Idag.
Vill du stödja fri och oberoende konst? Vill du stödja medier som Nyheter Idag? Vill du slå ett slag för svensk kärnkraft? Byt då elbolag till Svensk Kärnkraft AB och stötta även Joakim Lamotte på köpet!