Larm om Isis-medlemmar på asylboenden i Sverige – Säpo: Ingen hemlighet

Foto: Youtube
  • Onsdag 11 nov 2015 2015-11-11
E-post

INRIKES Det bor medlemmar i den islamistiska terrororganisationen Islamiska staten på asylboenden i Sverige. Det skriver tidningen Allehanda idag efter att ha pratat med anställda på ett asylboende i Västernorrland.

Enligt migranter på asylboendet är det inte bara människor på flykt undan krig och fattigdom som söker asyl i Sverige. Flera av de boende har onda uppsåt och andra asylsökande har slagit larm till Migrationsverkets personal som i sin tur larmat både Säkerhetspolisen och media.

– Jag är inte ute efter att skrämma folk, men alla som kommer hit är inte dem de utger sig för att vara, och jag och de asylsökande är oroliga, säger en anställd till tidningen.

Enligt samma källa kännetecknas islamisterna bland annat av att de är väldigt religiösa samt har ett aggressivt och respektlöst beteende. En av Isis-sympatisörerna ska dessutom ha sagt att han ”har rätt att våldta kvinnor som bär kort kjol”.

Hundratals misstänkta fall

När Nyheter Idag pratar med Migrationsverkets presstalesman Johanna Måhlén säger hon att det händer att asylsökande kommer till Sverige som misstänks sympatisera med terrorgrupper. Förra året överlämnades 109 sådana ärenden till Säkerhetspolisen, en siffra som tredubblats hittills i år.

– Vi skickar ärenden som är i asylprocess där vi vill att de ska ge oss en bedömning, att de ska titta närmare på det, säger hon till Nyheter Idag och fortsätter:

– Vi lämnar ärenden till Säpo som vi vill att de ska titta på och ge oss en erinran eller inte. De kan ge en erinran i ett ärende och då betyder det att det anses vara ett säkerhetshot.

Johanna Måhlén säger att Migrationsverket inte avslöjar på vilka boenden som de misstänkta Isis-sympatisörerna avslöjas.

– Det är sekretessbelagt på alla sätt och vis, säger hon.

Säpo bekräftar

Säkerhetspolisen uppger att det inte är någon hemlighet att det kommer människor till Sverige som sympatiserar med Islamiska staten.

– Vi är inte så intresserade av sympatisörer, om man är en sympatisör eller inte, utan det vi intresserar oss för är benägenhet att begå brott, säger presschefen Sirpa Franzén till Nyheter Idag och fortsätter:

– Har du till exempel befunnit dig i Syrien eller Irak och stridit med Islamiska staten, och sedan återvänder. Det är ett exempel på personer vi har i Sverige och då är vi intresserade om de eventuellt skulle kunna begå något här.

Franzén vill inte kommentera uppgifterna om att Säpo varit på plats på asylboendena i Västernorrland för att utreda uppgifterna om Isis-sympatisörer. Hon säger också att det är svårt för myndigheten att utreda uppgifter om att någon som söker asyl i Sverige krigat för Islamiska staten.

– Det är en oerhört svår situation på plats där att få uppgifter från Syrien, säger hon.

Flyttade vidare

De asylsökande som pekats ut som Isis-medlemmar på asylboendet i Västernorrland uppges inte längre bo kvar där. Enligt Allehandas källa flyttade de vidare till Malmö där de hade vänner.

– De insåg kanske att de kunde åstadkomma mer i ett större samhälle än det här, säger källan till tidningen.

Artikeln är rättad; den presstalesman på Migrationsverket som vi pratade med heter Johanna Måhlén.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag