Låt inte medierna tänka åt dig
LEDARE Gårdagens nyhet om hur en man tog livet av sig har skapat diskussioner. Var det mediernas fel? Nej, det är alla vi andra som bör tänka efter. När drevet går mot en människa behöver denna stöttning – inte avståndstagande.
Den 25:e April 2013 braskar Expressen på med rubriken ”SD-riksdagsmannens rasistattack avslöjad”. Det är ledamoten Markus Wiechel som diskuterar med en partikamrat över Facebook. Wiechel har precis sett en video där en man eldas upp levande, någonstans i Afrika. Wiechel blir arg och upprörd när han ser videon.
– Satans jävla aphelveten, skriver Wiechel i en chatt på Facebook till sin partikamrat.
Som i alla andra partier pågår maktkamper och tjyvhugg, speciellt under våren när det vankas årsmöten i lokalavdelningar och distrikt. Det är uppenbart varför Wiechels partikamrat vänder sig till Expressen med uppgifterna. Partikamraten förklarar för Expressen att det är otänkbart att uttrycka sig som Wiechel, något som tidningen såklart inte ifrågasätter.
– Och visst minns jag den chatten väldigt väl och jag tycker att det var väldigt grova uttalanden. Det är uttalanden som inte går ihop med Sverigedemokraternas politik, förklarade partikamraten till Expressen.
”De hör inte till människosläktet”
Den 7:e februari 2015 publicerar Expressen återigen en nyhet som är identisk med nyheten om Wiechel. En människa har återigen bränts ihjäl levande, den här gången av ISIS, och i en intervju med Expressen ger offrets pappa en nästan identisk kommentar som den Wiechel tidigare sagt.
– Efter mordet på min son blev jag ännu mer övertygad om att dessa mördare inte hör till människosläktet. De är långt från att vara människor. De har ingen respekt för krigslagar eller för mänskliga rättigheter, säger pappan till Expressen.
Men i den här artikeln målas inte pappan ut som rasist för sin kommentar, trots att han, precis som Wiechel, jämför beteendet med djur snarare än människor. Varför har samma tidning helt olika vinklingar på två nästan identiska nyheter?
Så fungerar medier
En tidning är aldrig neutral och objektiv. Det är inte Nyheter Idag heller, sajten du just nu läser på. Alla texter du läser är skriven av en människa och det finns allt något bakomliggande man vill visa. Så är det. I Expressens fall gäller det att visa att rasismen dryper inom Sverigedemokraterna, om det sen är intellektuellt hederligt eller ej kvittar – ändamålen helgar medlen.
Förstå mig rätt. Expressen, Nyheter Idag eller andra medier som SVT, Aftonbladet, ETC, Fria Tider, lokaltidningar eller vad du vill, ljuger sällan i sak. Skulle det hända är det av misstag. Det var säkert sant att Wiechel skrivit det han skrev, säkert lika sant som att den avrättade sonens pappa sa det han sa till Expressen.
Så är det, människor kan vara upprörda. Då säger man saker som kan låta illa. Det är mänskligt att vara upprörd. Vad människor säger i affekt, eller skriver som kommentarer på nätet, är enkelt att använda emot dem. Men är det rättvist? Motiverar det att braska rubriker om att en människa minsann är rasist och klandervärd?
Gör Expressen och andra granskare fel?
Nej. Så länge en tidning inte skriver uppenbara lögner eller förtal är det givetvis fritt fram att granska makthavare. Markus Wiechel är en makthavare. Någonstans får han ändå tåla direkt ohederliga vinklingar mot honom, det är en del av spelet. Däremot, du som tidningskonsument bör vara medveten om detta. Läs noggrant vad som egentligen står och var kritisk.
Det gäller även Nyheter Idag som du just nu läser. Givetvis skulle inte vi publicera en uppenbar lögn, men det betyder inte att du inte ska vara kritisk. Man ska alltid vara kritisk och fundera runt det man läser. Det farliga är när människor läser medier och tror att de får hela bilden. När du tror att grannen du känt hela ditt liv egentligen är en ond människa. För det står ju i tidningen.
Nej, en journalist som pratat med din granne i tio minuter vet knappast mer om denne än vad du vet som kanske känt personen i tio år. Det är här någonstans vi har ett samhällsproblem.
Jag vet hur det känns att bli utsatt för rasism. Det har jag nog blivit halva mitt liv och det är nästan lika jobbigt som att bli anklagad för att vara rasist. Det senare har jag nog blivit andra halvan av mitt liv. Hamnar du på en löpsedel med braskande rubriker riskerar du bli av med jobbet, förlora vänner – du kanske tappar kunder i din näringsverksamhet. Här måste samhället få mer skinn på näsan. Bli lite mer toleranta om man så vill.
Det är inte tidningar, granskare eller journalister som egentligen gör fel. Det är du som gör fel, när du låter dem tänka åt dig. När du tar avstånd från människor för att de hamnat på en löpsedel.
Nästa gång kan det vara du som är uthängd på den offentliga skampålen.