Ledarskribent döms till fängelse efter rasistattack

Tidningen Expressens kontor i centrala Stockholm. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 20 mar 2017 2017-03-20
E-post 1541

VISBY Eric Erfors, fram till nyligen ledarskribent på Expressen i 25 års tid, har dömts till fängelse för grovt rattfylleri, våldsamt motstånd och hemfridsbrott mot två flyktingar. – Jävla invandrare! You will burn! ska han ha yttrat.

Eric Erfors, ledarskribent på Expressen sedan 1991, dömdes för en vecka sedan till fängelse för grovt rattfylleri, våldsamt motstånd och hemfridsbrott mot två flyktingar. Det rapporterar Fria Tider.

Erfors har tidigare varnat för att Sverigedemokrater tillåts sitta som nämndemän, eftersom de enligt Erfors gett uttryck för islamofobi och rasism. I september 2016 skrev Eric Erfors på sin Facebook att han efter en ”ganska lång resa” bestämt sig för att säga upp sig.

En månad tidigare, i augusti 2016 hade Transportstyrelsen beslutat att återkalla Erfors körkort i 24 månader på grund av att han kört rattfull genom Visby med 1 promille i blodet. Vittnen till händelsen berättar att Erfors ska ha varit nära att krocka med mötande bilar då han fyra eller fem gånger ska ha kört över på fel sida av vägen. Det slutade med att Erfors körde in i trottoarkanten.

Under förhöret ska Erfors, enligt polisen, pratat släpigt, luktat ”kraftigt av alkohol” och ledarskribenten ska även haft svårt att hålla ögonen öppna. Enligt Erfors berodde bilkörningen, som han under förhöret ansåg vara perfekt, på ”kvällen före och fram på småtimmarna” då han ska ha druckit alkohol.

Brott med rasistiska förtecken: ”Det här blir en bra story, jag får en superstory!”

Erfors ”perfekta körning” var inte det enda brottet han begick under fjolåret. En sen vardagskväll i slutet av mars 2016 hade Expressen-profilen bjudit hem gäster till sin bostad i Visby. I lägenheten bredvid ska två flyktingar tillfälligt ha bott. Flyktingarna ska ha fått svårt att sova på grund av Erfors hemmafest, av den anledningen bad de Erfors att dämpa sig.

Erfors ska vid första tillsägelsen ha varit tillmötesgående men när grannarna knackade på en andra gång uppträdde han istället aggressivt och hotfullt. Ledarskribenten trängde sig in hos flyktingarna och vägrade lämnade bostaden såvida de inte gick med på hans krav, han skulle ha telefonnumret till lägenhetsinnehavaren.

När flyktingarna försökte förklara för Erfors att han inte var välkommen ska han ha svarat ”jag skiter i det!”

– Jävla invandrare! Jag vill veta från vilket jävla håll i världen ni har kommit hit ifrån, ska Expressen-profilen ha vrålat enligt polisens förhörsprotokoll.

Ledarskribenten lämnade för en stund flyktingarna i fred, men återvände sedan när de tillkallat polis till platsen. Då ska Erfors ha kallat flyktingarna för ”idiotinvandrare ett och två”. Enligt polisen uppvisade Erfors en synnerligen överlägsen attityd mot omgivningen. Ledarskribenten passade även på att hota flyktingarna och poliserna med att hänga ut dem i tidningen.

– Det här blir en bra story, jag får en superstory! Ska Expressen-profilen ha sagt enligt en av de poliser som befann sig på plats.

Ledarskribenten ska även ha skrikit ”You will burn!” till flyktingarna. Eftersom polisen bedömde att det fanns en stor risk att Erfors skulle angripa flyktingarna såg de sig tvungna att omhänderta honom. Polisen har i efterhand berättat att Erfors tittat mot grannarnas bostad och sagt att det vore bäst om han låstes in i en vecka för att han annars skulle komma tillbaka och ge sig på ”de där jävlarna”.

Polisen uppger i förhör att Erfors ska ha försökt ge sig på patrullen. Den ena polismannen uppger att det är mycket ovanligt att personer han ingriper mot har ett så kränkande och nedvärderande beteende som ledarskribenten uppvisade.

Flyktingarna kände sig  rädda och förödmjukade av händelsen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag