STOCKHOLM Kan Norge lära något av Sverige för att undvika en utveckling med allt fler utsatta områden? Den frågeställningen hade den norska invandrings- och integrationsministern Sylvi Listhaug med sig när hon besökte Rinkeby. – Det är otroligt viktigt att man diskuterar även svåra saker och inte sopar det under mattan, säger hon till Nyheter Idag.
Ett stort pressuppbåd följde Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug från norska Fremskrittspartiet på plats i Rinkeby. Både svenska och norska journalister trängdes på den korta promenaden från Medborgarkontoret till Rinkeby torg. Där stod Listhaug mitt i folksamlingen och svarade på frågor. Det stora mediala intresset förklaras inte minst av att Norge håller val om knappt två veckor.
Intresset blev inte mindre när det stod klart att den svenska migrationsministern Heléne Fritzon (S) ställde in ett bokat möte med Listhaug.
Flera journalister på plats i Rinkeby stannade förbipasserande för att fråga om de upplever Rinkeby som en ”no go zon”. Begreppet har kommit att bli mycket omstritt och Listhaug berättar att hon fått frågan flera gånger under dagen från journalister. Oavsett om man vill använda begreppet ”no go zon” eller inte finns det en djup problematik med dessa områden, berättar Listhaug och refererar till ett möte med den svenska polisen.
– Det har använts i en norsk polisrapport. Det vi fick presenterat på polisstationen var att det heter utsatta områden och särskilt utsatta områden. Poängen är att dessa områden är av sådan karaktär att polisen upplever utmaningar med att gå in. De blir angripna, folk är rädda för att anmäla brott, att man är rätt för att vittna i en rättegång och att det utvecklas till parallella samhällen, säger Listhaug till Nyheter Idag.
Har du fått någon förklaring från Sveriges migrationsminister Heléne Fritzon varför hon ställde in mötet idag?
– Enligt det hon sagt till norsk media beror det på att hon inte vill bidra till valkampanjen i Norge. Hon är ju socialdemokrat, hon vill nog se ett regeringsskifte i Norge. Men jag önskar ändå att hon ville ta sig tid och träffa mig, jag tycker det är viktigt att lära av varandra.
Har det hänt tidigare att en svensk minister bokat av ett möte såhär?
– Det är ganska ovanligt att göra så. Men det är klart, det är ju en hektisk vardag, saker och ting kan dyka upp. Men här var det tydligen att man inte ville.
Lyckades du se något av Rinkeby, du var omringad av journalister hela tiden?
– Jag såg väldigt lite av området på grund av alla journalister. Men jag fick ju se torget och jag upplever att på dagtid är det ganska lugnt där och att det är nog när mörkret faller på som kanske kriminaliteten är som störst.
Är ni oroliga för att få liknande problem i Norge?
– Vi är långt ifrån det här i Norge. Men det är viktigt nu att vi genomför insatser för att vi inte ska få det i framtiden. Då måste vi sätta in insatser när vi ser en negativ utveckling. Det ser vi i vissa delar av Oslo.
Vad tänker du om det du såg av Rinkeby?
– Man ser inte så mycket när man bara går runt och tittar. Det som var intressant var det mötet jag hade med polisen som berättade om utmaningarna i Rinkeby och tjugo andra områden i Sverige. Det är det vi måste lära av. Vad Sverige har gjort fel och vad bör vi göra annorlunda.
SVT skriver att du är en kontroversiell minister, vad tänker du om att de kallar dig kontroversiell?
– Det är många som har ett väldigt behov av att sätta etiketter på mig. Vi ska ha debatt om sådant som är känsligt, även invandringspolitiken. Jag menar att ett fel som Sverige gör är att sopa problem under mattan och skönmåla. Det verkar lite som att det är det enda man gör.
– Jag tror det viktigaste är att ha en öppen diskussion om det som går bra, men också sådant som inte går så bra. Det är den bästa medicin för att undgå en liknande situation i Norge, att vi fortsätter prata om sådant som är svårt.
Men tycker du det är rättvist av svensk media att kalla dig kontroversiell?
– Det blir jag kallad i Norge också, det kan jag leva med. Mitt arbete är att göra bästa möjliga jobb för invandring och integration i Norge. Nu har vi järnkoll på invandring till Norge, vi har fått lite över tusen asylsökare i år. Det är rekordlågt, det har inte varit så lågt sedan 1997. Vi har också satt press på integrationen med fler krav på den som ska integreras.
Om du fick hälsa något till svenska folket, vad skulle du säga då?
– Det är otroligt viktigt att man diskuterar även svåra saker och inte sopar det under mattan. Man kan inte lösa problem som man hävdar inte finns. Problem måste erkännas om man ska lösa det. Då kan man prata om det, titta på fakta och statistik.
Ska jag tolka dig som att det är en dålig taktik av svenska regeringen att inte träffa dig, om det är bra med dialog?
– Jag önskar att jag kunde få höra lite mer om vad hon anser Sverige har gjort fel, så att vi kan lära något av det. Men hon är socialdemokrat och önskar ett regeringsskifte i Norge, så vi får bokföra det på det kontot.
Lärde du dig något nytt idag på ditt besök i Sverige?
– Det som är intressant är det råd vi fick av rikspolischefen om att vi bör gå in tidigare, sätta in insatser tidigt och ta tag i utmaningarna i ett mycket tidigt skede. Det är det som jag tar med mig tillbaka till Norge.
Och mötet med Tino Sanandaji, vad har ni diskuterat?
– Vi har diskuterat flera olika saker. Dels debatten i Sverige med en slags, kanske brist på öppenhet och mediernas roll. Norska medier är nog mycket bättre på att ta i kontroversiella frågor än svensk media. Vi har diskuterat siffror och statistik. Det var en intressant diskussion.
Vad händer härnäst?
– Nu ska jag flyga tillbaka till Norge. Imorgon blir det full rulle igen.
+PLUS Stort bildspel: Lyssna på hela samtalet med Sylvi Listhaug