Littorin (Malmölistan): Skönt att slippa 1 maj-demonstration!

Foto: Nyheter Idag/Privat
  • Lördag 2 maj 2020 2020-05-02
E-post 2494

1 maj-firandet har slutat att vara arbetarnas dag och Socialdemokraterna har övergett arbetarpolitik till förmån för identitetspolitik och öppna gränser, skriver Malmölistans partiledare Nils Littorin och förklarar varför han hade bojkottat 1 maj även utan årets coronarestriktioner.

I tjugo år har jag demonstrerat på 1 maj. Men även utan coronarestriktioner hade jag bojkottat årets parad.

Det är en välsignelse att slippa höra Stefan Löfvens falska tal om ”solidaritet”, ”välfärd” och ”starkt samhälle”. Orden förlorar sin mening när undersköterskor tvingas arbeta med coronapatienter utan skyddsutrustning för 23 000 i månaden. En fråga om liv eller död och Socialdemokraterna lyfter inte ett finger.

Istället gör Löfven upp med Centern om marknadshyror och går Miljöpartiet till mötes om ökad anhöriginvandring. Men för Arbetarepartiets politiker ökar lönerna och fallskärmarna står redo att lösas ut.

Det är inte konstigt att arbetarklassen sedan länge uteblivit från 1-majfirandet. I de största demonstrationerna, som anordnas av Vänsterpartiet, är fler än fyra av fem högskoleutbildade . Här återfinns även störst andel demonstranter med medelklassyrken. Leden är täta av socionomer, HBTQ-präster och genusvetare. Själv var jag för det mesta talare på de ilskna kommunisternas allra rödaste arrangemang.

I efterhand minner de om väckelsemöten där mina besvärjelser skulle skyla det faktum att vi minskade i antal och entusiasm för varje år.

När nu den gamla vänstern vänt sina arbetarväljare ryggen, ligger landet öppet för nya krafter. S blöder LO-röster till SD på grund av identitetspolitik och öppna gränser. I ekonomiska frågor om till exempel förmögenhetsskatt och arbetskraftsinvandring har vänstern anpassat sig till den gamla högern. Men i kulturella frågor är de extremister.

Utöver den statligt påtvingade mångfaldspolitiken och feminismen har HBTQ gjorts till ideologiskt slagfält. Könsbyte för barn med den vetenskapligt tveksamma diagnosen ”könsdysfori” ses som en självklarhet. Förra året lade regeringen fram ett lagförslag där man vill sänka åldersgränsen för kirurgiska ingrepp i könsorganen från 18 till 15 år. Att könsstympa barn mot föräldrarnas vilja väckte stormande kritik och lagen ska nu arbetas om. Men det hindrar inte Vänsterpartiet från att kräva införandet av ”ett tredje juridiskt kön”.

Och så fortsätter det.

1900-talskommunismen vill ingen ha tillbaka. Men de krav som Rysslands arbetare år 1917 ställde sig bakom var jämförelsevis enkla: Fred, bröd, jord.

Den Franska revolutionens bevingade ord om Frihet, jämlikhet och broderskap framstår idag som floskler men då var miljontals fattiga och hungrande beredda att dö för dem.

Vilka krav folket kommer att ta till gatorna för i Sverige får framtiden utvisa. Men i coronans tid är munskydd, handsprit och en lön att leva på heta tips.

Om debattören

Nils Littorin
Partiledare för Malmölistan

Stöd Nyheter Idag

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag