Ljunggren tror inte på samarbete mellan S och M

Den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 9 feb 2017 2017-02-09
E-post 55

SVERIGE Sannolikheten för en regering mellan S och M efter nästa val är liten. Det menar den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren som menar att det krävs ett krisläge för att de bägge partierna ska samarbeta över blockgränserna. – Därför att allvaret i situationen är inte tillräckligt uppmärksammad, säger han till Nyheter Idag.

Under veckan har två tunga ex-ministrar från såväl M som S gjort utspel om att de båda partierna bör söka samarbete över blockgränserna. Det hela började med ett utspel från Mikael Odenberg, försvarsminister i regeringen Reinfeldt åren 2006-2007. Odenberg skriver på DN-debatt att han tycker det är fel av Anna Kinberg Batra att söka stöd av Sverigedemokraterna då han befarar att SD inte kommer vara tillräckligt kompromissvilliga eller kompetenta att föra en realistisk politik.

”Ett organiserat samarbete är dock något annat. Här tillkommer även realpolitiska skäl. SD:s ekonomiska politik och budgetmotioner är rena skämtet. Allt utlovas till alla och finansieringen fixas på något mirakulöst sätt med minskad invandring. Om något ska hända på de reformområden som jag inledningsvis nämnt kommer det att krävas tuffa och till del impopulära beslut. Då är SD inget att hålla i handen.”

Den före detta försvarsministern anser att det bästa för Moderaterna istället vore att bygga en koalition tillsammans med Socialdemokraterna. Odenberg skriver att det skulle vara ett mer naturligt val för de båda partierna än att S skulle söka samarbete med Alliansen i sin helhet då han menar att L och C står till höger om M i många frågor som exempelvis försvarsuppgörelse, energiuppgörelse och synen på arbetsrätten.

Tidigare socialdemokratisk näringsminister håller med Odenberg

Björn Rosengren, före detta TCO-ordförande och näringsminister i regeringen Persson 1998-2002, håller med Mikael Odenberg om att S bör söka samarbete över blockgränserna. Däremot anser Rosengren att det bästa alternativet för Socialdemokraterna vore en regering mellan S, C och L.

”Moderaterna och Socialdemokraterna har lång väg att vandra, och skall detta bli verklighet, är det bättre om man kan få en samverkan mellan hela Alliansen och Socialdemokraterna, än att lägga hela det framtida regeringssamarbetet på M + S = Sant. Sedan är det som så att om jag själv fick önska, så vore det allra bästa läget för Socialdemokratin – och för landet! – att vi fick en blocköverskridande regering mellan Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna”, skriver Rosengren på SVT Opinion.

De båda ex-ministrarna skriver även var för sig att den största risken med en blocköverskridande regering är att göda populistiska krafter.

Ljunggren: Samarbete enbart troligt i allvarliga situationer

När Nyheter Idag talar med den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren bedömer han chanserna för en regering mellan S och M som små.

– Nej, inte just nu. Därför att allvaret i situationen är inte tillräckligt uppmärksammad så att säga. Det går rätt bra för Sverige, tycker vi. Så därför skulle det verka konstigt. Då beror det ju på vilken sorts samarbete vi pratar om.

Om de nu skulle genomföra någon slags samarbete, hur tror du det skulle påverka Sverigedemokraterna och de övriga partierna?

– Det är svårt att säga, jag tror att det skulle kunna gynna något av de här partierna som står utanför. Det finns alltid något parti som försöker profitera på situationen även om de tycker det är rätt det man gör så inser de att de kan få fler mandat genom att opponera. De som är missnöjda med det här och vill ha konfrontation kommer att söka sig till ett sånt parti.

– Ett av huvudargumenten mot ett sånt här samarbete är ju att det skulle gynna Sverigedemokraterna. Min uppfattning är att man inte gör ett sånt här samarbete för att vissa partier ska gynnas eller missgynnas, det är snarare ett såpass allvarligt samarbete som kommer till i syfte att lösa vissa sakfrågor. Om exempelvis S och M skulle komma överens om en politik för att varaktigt lösa flykting- och integrationsfrågor och dessutom göra vissa förändringar i lagstiftningen för att öka integrationen, då gör de ju inte bara delvis det som SD velat haft, utan dessutom någonting som förhoppningsvis fungerar.

Odenberg skriver att SD vare sig är kompromissvilliga eller kompetenta nog att stå pall när det börjar blåsa på riktigt?

– Ja, de är opportunister! De är ett parti som är på väg upp med fingret i luften, dessutom vet vi ju inte vad de pallar för när det väl kommer till kritan. Man skiljer så att säga på partier som är statsbärare och partier som är opposition. Då kan man säga att ibland händer det att ett statsbärande parti går i opposition men de använder ju ofta av oppositionsrollen på ett sådant sätt att de snart kan komma tillbaka i regeringsmakt. Och oppositionspartier de kan ibland ta ansvar, men deras normalitet är att de är liksom emot och har synpunkter och sätter inte ner foten och vågar inte ta ansvar fullt ut.

– Socialdemokrater och en del moderater är nästan masochistiska i sitt förhållningssätt, vad de är beredda att göra. Jag brukar likna det vid Kung Leonidas av spartanerna att, ät din frukost ordentligt Spartan för ni ska dinera i helvetet. Den attityden har de här statsbärande.

Är det inte en ganska oundviklig konsekvens att SD skulle tjäna på sådana här uppgörelser?

– Ja, jo men å andra sidan, folk som röstar på SD gör ju det för att de vill att några av de här frågorna ska bli synliggjorda. Här är det någon som ställer kyrkan mitt i byn så att säga.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag