LO-ekonomen sätter press på Löfven: Förstärk korttidspermitteringarna

Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Måndag 27 apr 2020 2020-04-27
E-post 204

STOCKHOLM Både fack och företagsorganisationer har sagt att staten – som i de nordiska grannländerna – behöver gå in och ta en större del av kostnaden för korttidspermitteringarna för att rädda jobb och företag. Men hittills har statsminister Stefan Löfven vägrat. LO-ekonomen Torbjörn Hållö pressar nu Löfven med färsk arbetslöshetsstatistik. ”Nu är antalet arbetslösa 415 000, det vill säga drygt åtta procent”, larmar han och ger samtidigt S-profilen Sandro Scocco en känga.

Systemet med korttidspermitteringar har varit en av de större åtgärder som ingått i regeringens krispaket. I stället för att varsla och sparka personal kan företag permittera sina anställda och på så sätt behålla dem.

Till skillnad från Danmark och Norge där staten tar större delen eller hela lönekostnaden, står i svenska modellen staten för upp till knappt halva lönekostnaden. Nyligen meddelade regeringen att systemet skulle utökas så att staten skulle ta en något större del.

Både fack, arbetsgivare, nationalekonomer och oppositionspartier har under en längre tid drivit frågan om att korttidspermitteringar kraftigt ska förstärkas.

– Regeringens system för korttidspermitteringar har varit en viktig åtgärd, nu behöver det byggas ut. Genom att staten tar en större del av lönekostnaden kan folk slippa sägas upp, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande redan i slutet av mars.

– Det kan finnas branscher eller företag där det är så akut att man behöver ta hela kostnaden under en begränsad tid, sade IF Metalls ordförande Marie Nilsson till TT i slutet av mars. Då var hon optimistisk efter att ha haft en träff med Stefan Löfven. Hon trodde att ett besked skulle komma inom kort.

Statsminister Stefan Löfven har hittills inte velat gå med på heltidspermitteringar.

– Man måste betänka att det här är betydligt kostsammare än vår första beräkning, eftersom det är så många fler som omfattas än vad vi kunde förutse. Sen vet vi inte hur länge stödet måste finnas. Vi kommer även i ett senare läge behöva göra insatser för att få igång ekonomin snabbt. Så vi måste vara försiktiga. Men vi har också sagt att allt som nu beslutas, ska vi titta på om det går att göra förändringar i. Vi får se om och i så fall vad det blir på det här området, sade han till tidningen Arbetet den 7 april.

Nu presenteras nya arbetslöshetssiffror och antalet arbetslösa är 415 000, drygt åtta procent. Torbjörn Hållö, känd LO-ekonom, kommenterar på Twitter. Han riktar en uppmaning till regeringen:

”Det som nu behövs är 1. mer generös permittering. 2. mer resurser till välfärden 3. rusta de arbetslösa”

 

Torbjörn Hållö passar också på att i en annan tweet förklara att S-märkte ekonomen Sandro Scocco misslyckas i analysen av statens stöd till större företag.

Sandro Scocco har tidigare gjort sig känd bland annat för en hårt kritiserad, ej vetenskapligt granskad, rapport som påstod att invandringen har gett Sverige en vinst på 900 miljarder kronor. Rapporten låg till grund för en artikel i Dagens Nyheter där Scocco påstod att invandring fortfarande är lönsam.

– Det innebär att Sverigedemokraternas idé om att finansiera försvarsutgifter eller att rädda äldreomsorgen genom minskad invandring helt enkelt inte stämmer, sade Scocco till Dagens Nyheter.

Senare har nationalekonomen Joakim Ruist publicerat en rapport som helt avfärdar, debunkar, Scoccos teorier. Ruist visar att asylinvandrare kostar de offentliga finanserna i snitt 74 000 kronor per år. Rapporten ledde till en vetenskaplig artikel publicerad i International Tax and Public Finance.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag