LO: ”Klyftan mellan folket och makteliten större än någonsin” – men fackpamparnas egna inkomster stabila
STOCKHOLM Under dagen presenterade fackförbundet LO sin granskning om inkomstklyftorna mellan den svenska makteliten och folket. I studien sammanställs inkomsterna hos högt uppsatta i stat, kommun, folkrörelser, fackförbund, näringsliv och andra i ”makteliten” – vilka jämförs med inkomsten hos en genomsnittlig industriarbetare. Maktelitens snittinkomst per person har fördubblats sedan 1950-talet. Och den har inte minskat när man tittar på fackpamparnas egna inkomster.
Inkomsterna hos landets 200 mäktigaste har fördubblats sedan 1950-talet, åtminstone enligt LO:s rapport Makteliten – klyftorna större än någonsin. Det är i jämförelse med högt uppsatta i näringslivet som klassklyftorna är påtagligast — en toppchef i näringslivet har 1,5 miljoner kronor i månaden i inkomst. Detta sätts i relation till industriarbetare, som i genomsnitt har en månadsinkomst på 28 300 kronor — vilket gör att en genomsnittlig vd har en lön motsvarande 54 industriarbetarlöner.
Näringslivet argumenterar för höga vd-löner utifrån att de konkurrerar om chefsrekryter på en allt mer global arbetsmarknad, men att det förhåller sig så avfärdas av LO.
”Vår undersökning visar tvärtom att personer på ledande poster som har ett annat medborgarskap än det som är företagets hemvist är mycket ovanliga. Vd-posterna tillsätts i stället främst genom inhemska internrekryteringar”, skriver LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och LO-ekonom Jeanette Bergström på Expressen Debatt i samband med rapportens offentliggörande.
LO-ordföranden, som själv ingår i rapportens definition av makteliten, har 1,2 miljoner i årsinkomst — eller motsvarande 4 industriarbetarlöner, ett förhållande som varit stabilt över tid. LO:s ekonomichef tjänar 1,4 miljoner per år. Även ersättningarna för ledare hos andra rörelser inom S-sfären har liknande inkomster, såsom Hyresgästföreningens ordförande med 1,1 miljoner kronor om året och ABF:s förbundssekreterare som också tjänar 1,1 miljoner kronor om året.
Den kritiserade ordföranden för Kommunal, Annelie Nordström, som avböjt omval till ordförandeposten inför förbundskongressen i maj 2016, har 1,0 miljoner kronor i årslön. Mellan 15 000 och 20 000 medlemmar i Kommunal har lämnat förbundet sedan skandaler kring ledningen avslöjades, där förtroendevalda i förbundet har semestrat och ätit lyxmiddagar på medlemmarnas bekostnad.