Loan Sundman om näthat: ”Högermänniskor drar isär samhället”
STOCKHOLM Samtalsklimat, näthat och rasistiska hatsajter har kommit att bli en allt mer brännande fråga i sociala medier, inte minst sedan studien ”Migrationen i medierna” blev offentlig. Nyheter Idag har talat med Loan Sundman som länge granskat näthat genom sitt engagemang i Researchgruppen. – Man kan försöka vara artig, men det är inte lätt om man bemöts med att man är dum i huvudet, säger hon.
Efter att studien ”Migrationen i medierna” publicerades av Institutet för mediestudier har debatten om så kallad alternativmedia, men även samtalsklimatet generellt i sociala medier, kommit att bli en aktuell fråga. Inte minst avseende den politiska debatten och frågor som rör invandring och integration.
Ett vanligt inslag i sociala medier som Facebook och Twitter är anonyma näthatare som skriver elakheter och ibland rent rasistiska saker till meningsmotståndare. Nyheter Idag har talat med Loan Sundman som länge arbetat med att granska näthat genom sitt engagemang i Researchgruppen sedan 2011. Hon kallar sig antirasist och säger att hon i princip är allt annat än SD när hon får definiera sig själv.
– Jag är vänstermänniska och tror på ett sammanhållet samhälle och anser att SD till exempel, samt rasister, nazister och väldigt mycket högermänniskor drar isär samhället.
Hur tycker du att högern kan bli bättre i sociala medier?
– Bli mindre rasistiska för det första. De är väldigt rasistiska. Att hela tiden peka ut människor som till exempel bor i förorten. Att utmåla dessa människor som ett problem, när man utmålar andra människor som ett problem och har sig själva som ett icke-problem så är det rasistiskt i mina ögon.
Istället för att svartmåla förorten, eller människorna som bor där, menar Sundman att man måste borra lite djupare och se orsakerna bakom att situationen är som den är. I grunden menar hon att politikerna i första hand har ett ansvar istället för enskilda individer.
– För det första har förorterna problem med trångboddhet, fattigdom och att den normala servicen har tagits därifrån. Det är politiskt skapade utanförskapsområden.
Kan man säga att det är en klassfråga?
– Det är en klassfråga. Rakt av en klassfråga.
Sundman är själv ofta delaktig i långa diskussioner i sociala medier, framför allt på Twitter. Genom det engagemanget har hon erfarenhet av hur högerdebattörer för sig och vi ber henne nämna några exempel.
– Gruppen runt Avpixlat. Det kan vara Roger Sahlström och Mats Dagerlind. Jan Sjunnesson är inte så illa, för han är fortfarande rätt civiliserad. Sen är det svansen de drar med sig förstås. Vi har även Hanif Bali (M) på högerkanten.
Har du själv skrivit något du ångrat någon gång?
– Japp. Jag sade en gång att en polis var mer intresserad av sina kollegers välmående än döda ungar i förorten. Det var överilat.
Samtidigt menar Sundman att det inte alltid är lätt att hålla en balanserad och saklig ton. Blir man personligt angripen är det lätt hänt att känslorna tar över, men hon menar att man trots det kan försöka hålla huvudet kallt så gott det går.
– Man kan försöka vara artig, men det är inte lätt om man bemöts med att man är dum i huvudet som det första man får höra. Då är det svårt att vara artig. Ungefär som när man möter en främmande människa på stan, det första man säger är inte att någon är dum i huvudet.
Det finns en del sajter som får mycket kritik, att de är rasistiska hatsajter. Hur ska samhället hantera det här tycker du?
– Jag tycker nog att det ska finnas en varudeklaration på dem. En liten varudeklaration.
Hur ska den se ut rent konkret? Ska det vara en lista eller något som syns på respektive sajt?
– Det fanns ju en sajt som Kolbjörn Guwallius gjorde, men som blev näthatad så den fick läggas ner. Den tycker jag var ett bra exempel. Nyheter Idag var med på den va? Haha!
– Nyheter Idag får kamma till sig, avslutar Sundman i telefonen med ett skratt.
Nyheter Idag har kontaktat Roger Sahlström, medarbetare på Avpixlat, för att ge utrymme till genmäle. Ett eventuellt genmäle från Sahlström, eller någon av de andra omnämnda, publiceras i separat artikel med liknande frågeställningar som de Sundman har svarat på. Vill du debattera näthat? Skicka in en debattartikel till [email protected]