Löfven har en poäng om anställningsskydd och sextrakasserier

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 7 maj 2018 2018-05-07
E-post

BLOGG När Stefan Löfven börjar prata anställningsskydd på arbetsmarknaden, när ämnet är våldtäkter och sexövergrepp, då skrattar stora delar av publiken i söndagens partiledardebatt. Men Löfven har på sätt och vis en poäng, även om den inte gick fram genom rutan.

Vad är en våldtäkt? Är det när en aggressiv man sliter av en okänd kvinna hennes kläder för att sedan tvinga sig på henne? Är det när chefen fulraggar på en timanställd ung tjej? Ordet våldtäkt används ganska brett och hos en del ytterkantsfeminister kan lite vad som helst vara en våldtäkt.

I gårdagens partiledardebatt diskuterades ämnet våldtäkter och Jimmie Åkesson var inte sen att peka på att en mycket stor andel av våldtäktsmännen är födda i ett annat land. Det är inte ny information, däremot har det varit mycket känsligt att påtala. Istället har det varit så mycket enklare att prata om kladdande chefer och kollegor på arbetsplatser, det passar mycket bättre in i den feministiska mallen.

Därför är det inte konstigt att Löfven pratar om anställningsskydd när ämnet våldtäkter kommer på tal. Det är helt enkelt så Löfven förstår frågan. I hans värld ringas problematiken in i #metoo, vilket han själv var tydlig med i debatten.

I grunden handlar det om väsensskilda saker. Inom ramen för #metoo kan en våldtäkt, eller i vart fall ett ofredande, vara lite vad som helst. Ett dåligt raggningsförsök, en firmafest där någon gör bort sig, men också saker som på riktigt är över gränsen med alla mått mätt. Men det är ändå en stor skillnad mot de våldtäkter Åkesson pratar om.

I de fall som nämns inom #metoo handlar det nästan uteslutande om att den utsatte redan känner förövaren. De har en relation, inte sällan genom arbetsplatsen. Och som allt annat som rör socialt samspel går det ibland åt helvete. Man kan skylla killar som innerst inne är osäkra, eller skylla på patriarkatet. Men sådant händer och det är absolut inget nytt.

Det Åkesson pratar om är främst kvinnor som överfalls av helt okända män. Med våld tvingar sig männen på kvinnorna, inte sällan utomhus. Det är väsensskilda scenarion som Åkesson tänker på jämfört med Löfven. Båda har sina poänger, på sitt sätt. Den som får rätt i debatten är den debattör som utgår från den verklighetsbild flest människor delar när ordet ”våldtäkter” kommer på tal.

Att döma av publiken och diskussionen efteråt i sociala medier var det få människor som hängde med i vad Löfven hade att säga om saken. Hur kan anställningsskydd vara ett svar på frågan om våldtäkter? Är gubben galen? Ungefär så resoneras det på flera håll i dag. Men Löfven har trots allt en poäng, om vi köper premissen att diskussionen har sin utgångspunkt i #metoo.

Om du har en osäker anställning, säg en provanställning, är tjej och hemskt gärna vill göra karriär – då ligger det nära att vara chefen eller kolleger till lags. Många är beredda att gå väldigt långt för att säkra sitt jobb. Det är inte bara ekonomin som står på spel, även socialt har det stor betydelse att faktiskt ha ett jobb och än mer viktigt är detta om det är något slags prestige i ens titel.

Detta förstår både chefer och kolleger som varit på samma arbetsplats länge. De vet att de har ett sorts maktövertag. Det är därför inte konstigt att flera exempel i #metoo kommer från tidningshus och kulturbranschen. Dels söker sig många tjejer dig och dels är det en bransch där status och prestige går före kronor och ören på lönebeskedet. Det är som upplagt för att #metoo:a sig mot unga snärtiga tjejer, så att säga.

Däremot vet jag inte om #metoo egentligen passar in särskilt väl i debatten om våldtäkter. Trots allt tänker de flesta av oss att en våldtäkt är något betydligt mer otäckt än att kollegan, eller chefen, är full och kommer med skamliga förslag.

Det finns, så att säga, grader i helvetet. Minst sagt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag