Löfven om IT-läckan: ”Jag fick information om den i januari”

Foto: SVT
Foto: SVT
  • Måndag 24 jul 2017 2017-07-24
E-post 645

SVERIGE Statsminister Stefan Löfven (S) fick information om Transportstyrelsens IT-läcka i januari i år. Det berättar han vid en pressträff idag som kan ses i sin helhet på SVT Play.

Att statsministern känt till den allvarliga incidenten så pass länge utan att informera vare sig svenska folket eller oppositionen om den har tidigare rapporterats om i media.

– Jag fick information om det inträffade i januari i år, men regeringskansliet har agerat långt innan dess. Försvarsdepartementet har säkerställt att Försvarsmakten agerat på informationen som de fått från Säkerhetspolisen. Näringsdepartementet har på tjänstemannanivå haft en löpande dialog med Transportstyrelsen för att felen ska åtgärdas. Justitiedepartementet har följt Säpos arbete, säger Löfven.

– Vi har ett gemensamt ansvar för att minimera de skador som bevisligen har uppstått, slår han också fast vid pressträffen.

Skandalen, som regeringen enligt Löfven känt till sedan ”långt innan” han själv informerades om den, avslöjades av Sveriges Television den 6 juli. Sedan dess har fler och fler allvarliga omständigheter uppdagats och det var en pressad statsminister som slutligen mötte media idag efter att ha försökt hålla sig undan rampljuset.

Löfven lovar att nu tillsätta en utredare som ska gå igenom Transportstyrelsens outsourcing av IT-drift. Han vill dessutom införa ett nytt regelverk för outsourcing av myndigheters verksamheter.

– Enligt Säkerhetspolisen innebär utkontraktering av verksamheter som hanterar skyddsvärd information även en ökad säkerhetsrisk, säger statsministern.

Med på pressträffen fanns även överbefälhavaren Michael Bydén, säpochefen Anders Thornberg och Transportstyrelsens nye generaldirektör Jonas Bjälfvenstam.

Bydén säger att även om IT-läckan är en ”allvarlig händelse”, så påverkar den inte Sveriges försvarsförmåga. Thornberg passar samtidigt på att påpeka att Transportstyrelsen inte är den enda myndighet i Sverige som får underkänt i säkerhetstänkande.

– Det är en bristande säkerhetskultur, man har inte tillräcklig kunskap och prioriterar inte frågorna tillräckligt högt, säger han.

Enligt Anders Thornberg är det här något som säpo varnat för sedan åtminstone 2012.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag