Löfven vägrar lyda EU-nämnden om kärnkraft

Bild: Kremlin.ru/CC BY 4.0/Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 21 okt 2021 2021-10-21
E-post 491

EU-nämnden har beslutat att Sverige ska sluta upp bakom Frankrikes linje om att kärnkraft ska räknas som en hållbar energikälla. Men nu vägrar statsminister Stefan Löfven (S) lyda nämnden. Enligt Löfven skulle det försvaga Sveriges förhandlingsposition att ta upp frågan, men Ulf Kristersson menar att Löfven ska göra som nämnden beslutat.

I EU-nämnden bestäms Sveriges förhandlingsposition inför toppmöten i EU. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har majoritet i nämnden, som har beslutat att Sverige ska stödja Frankrikes kärnkraftsvänliga linje på EU-toppmötet om att räkna kärnkraft som en förnybar energikälla.

Läs även: Oppositionen tvingar regeringen att stödja kärnkraft i EU

Men nu vägrar Löfven lyda nämndens beslut, rapporterar TT. I ett möte med nämnden på onsdagen argumenterade Löfven för att det skulle skada Sveriges inflytande om Löfven tog upp en fråga som inte finns på dagordningen, enligt TT.

– Den finns inte där, den ska inte förhandlas, utan här är de viktiga frågorna att se till att klara klimatomställningen, energiutbyggnaden och att se till att vi inte använder svenska skattebetalares pengar till att betala elräkningar i andra länder, sade Löfven till TT efter mötet.

– Att då ta upp en fråga som inte står på dagordningen stärker inte Sveriges röst, det är mitt budskap. Och jag konstaterar också att den majoritet som finns här i EU-nämnden finns inte i Sveriges riksdag, där är den tvärtom.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk till att Löfven vägrar lyda EU-nämnden.

– Han säger i klartext att han inte tänker bry sig om det beslut som EU-nämnden har fattat, nämnden som är den instans som ska ge regeringen mandat inför rådsmöten. Det tänker han strunta i, säger Kristersson.

Kristersson menar att Löfven ska göra som nämnden har beslutat.

– Det är inte regeringens privatsak att bestämma detta. Bara för att det är jobbigt för Miljöpartiet kan inte regeringen strunta i riksdagen. De här frågorna hänger intensivt samman med energipriserna och klimatomställningen som ska diskuteras på mötet, säger Kristersson.

Läs även: Macron vill bygga ut Frankrikes kärnkraft

Läs även: SD vill bygga nytt kärnkraftverk i Norrbotten

Byt elbolag!

Vill du till skillnad från Stefan Löfven stödja kärnkraften? Bli elkund hos Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag