Macron vill bygga ut Frankrikes kärnkraft

Macron på statsbesök i Ryssland 2019. Bild: Kremlin.ru/CC BY 4.0
  • Torsdag 14 okt 2021 2021-10-14
E-post 831

FRANKRIKE Den franske presidenten Emmanuel Macron vill bygga ut landets kärnkraft. Det rapporterar bland annat Financial Times. Presidenten – som tidigare velat avveckla flera av landets reaktorer – säger sig nu vara redo att investera 1 miljard euro i kärnkraft. Bland annat vill han satsa på utbyggnaden av så kallade ”minireaktorer”.

Det var på tisdagen som Macron deklarerade sin nya kärnkraftssatsning. En satsning som är tänkt att påbörjas inom en snar framtid.

– Vi kommer fortsätta att behöva den här teknologin, sade han enligt Financial Times.

– Det största målet är att ha innovativa, småskaliga reaktorer i Frankrike till 2030 tillsammans med bättre avfallshantering.

De så kallade ”minireaktorer” som ingår i investeringsplanen är en ny teknik som på senare år utvecklats i bland annat USA och Kina. De producerar mindre el än klassiska kärnkraftsverk, men anses också säkrare och är billigare än sina större motsvarigheter.

Läs även: Ny kärnkraftsteknik sågas av miljöminister Bolund (MP): ”Vindkraften är här och nu”

Medan elpriserna skjutit i höjden i stora delar av Europa under de senaste åren har Frankrikes elpris legat stadigt under EU-snittet. Det gäller både priserna för hushållen och för industrin.

De relativt låga priserna tillskrivs av många landets väl utbyggda kärnkraft, då mer än 70 procent av landets elproduktion kommer från kärnkraftsverk. Det kan i sin tur jämföras med Tyskland som sedan 2011 i snabb takt börjat avveckla landets reaktorer. Där ligger elpriset långt över EU-snittet. Dessutom har Tyskland betydligt större utsläpp av växthusgaser än Frankrike, eftersom de blivit mer beroende av kolenergi.

Läs även: Ringhals 1 stängs för gott: ”Ett historiskt misstag”

Prisskillnaden gentemot resten av EU har fått opinionen i Frankrike att i allt högre grad svänga till förmån för att satsa på landets kärnkraft. Det har också fått allt fler politiska kandidater att uttrycka sitt stöd till utbyggnaden av nya reaktorer.

Utöver Macron har även den alltmer populäre utmanaren till presidentposten Éric Zemmour, som bland annat utmärkt sig för sin invandringskritik, sagt sig vara för en större investering i kärnkraften. Dessutom har center-högerkandidaten Valérie Pécresse gett grönt ljus till att bygga ut sex nya kärnkraftsverk och stoppa den planerade nedstängningen av tolv reaktorer.

Macron har emellertid inte alltid varit en kärnkraftsvän. Tidigare under sitt presidentskap ville han stänga ner 14 av landets reaktorer och kapa andelen kärnkraftsel till 50 procent av landets totala elproduktion till 2035. Det är en position som han nu har lämnat.

Läs även: Polen satsar på kärnkraft – ska bygga sex reaktorer

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag