Oppositionen tvingar regeringen att stödja kärnkraft i EU

Bild: Kremlin.ru/CC BY 4.0/Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Söndag 17 okt 2021 2021-10-17
E-post 1360

Oppositionen tvingar regeringen att stödja Frankrikes kärnkraftsvänliga linje under det kommande toppmötet i EU. Detta efter en omröstning i i EU-nämnden, rapporterar Dagens Industri.

– Den pågående energibristen talar tydligt om vikten av fossilfri energiproduktion. Där tycker vi att kärnkraften ska vara en viktig del i det framtida europeiska energisystemet, säger Arman Teimouri, energi- och näringspolitisk talesperson för Liberalerna, till Dagens Industri.

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Frågan gäller om kärnkraft ska räknas som en hållbar energikälla EU-kommissionens katalog, vilket den inte gör idag. Tio länder med Frankrike i spetsen vill att kärnkraften ska ingå, vilket EU-nämnden röstat igenom att Sverige ska stödja vi toppmötet i slutet av nästa vecka.

– Vi förväntar vi oss att Sverige ansluter sig till Frankrikes och Emmanuel Macrons linje. Vi har en majoritet för det här i nämnden, säger Teimouri.

Kravet stöddes i EU-nämnden av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, vilka tillsammans har en egen majoritet på 9 av 17 ledamöter i nämnden.

– Vi och Liberalerna är helt ense om att vi ska värna svensk och europeisk kärnkraft och att den ska klassas som hållbar, säger Lars Hjälmered, närings- och energipolitisk talesperson för Moderaterna, till Dagens Industri.

– När kärnkraften står för en tredjedel av svensk elproduktion ska man ha en sund och pragmatisk inställning och värna både kärnkraft och olika former av ny och förnybar energi, men har har man en avvecklingslinje som Tyskland är det direkt skadligt.

Läs även: Macron vill bygga ut Frankrikes kärnkraft

Läs även: Öppet krig mellan S och MP om kärnkraftshanteringen

Byt elbolag!

Chang Frick har startat Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag