Lokalpolitiker (M) hotades efter att hon publicerat bild på Twitter

Foto: Twitter/Privat
  • Torsdag 25 jul 2019 2019-07-25
E-post 600

JÄRFÄLLA När Alexandra Hedborg (M), kommunpolitiker i Järfälla, lade upp en bild på Twitter med skämt om ett teveinslag möttes hon av grova hot om våld, även med sexuella förtecken, och fick sin hemadress publicerad, något som Mitt i Järfälla var först att rapportera om.

Det var efter det uppmärksammade inslaget på TV4:s Nyhetsmorgon där tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem, numera ordförande för Brottsofferjouren, pratade om hur risken för att bli rånad minskar om man klär sig fattigt.

Alhems resonemang fick kritik och har kommenterats i artiklar och på sociala medier. En guide för hur man klär sig som en luffare författades också av Nyheter Idags Chang Frick.

Läs mer: Experten tipsar: Så klär du dig som en luffare

En av de som kommenterade var Alexandra Hedborg (M), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Järfälla kommun. Hedborg gjorde en tweet där hon är klädd i t-shirt, mössa, solglasögon och en lång halsduk. Hon förklarar för Nyheter Idag att tweeten drev med folks fördomar om orten, att du blir rånad eller utsatt för våld så fort du sätter din fot där.

När hon gjort sitt inlägg fick hon motta flera grova kommentarer och rena hot, några av grovt sexuell karaktär, hon fick även sin hemadress publicerad. Några av kommentarerna anmälde Hedborg till Twitter. Twitters regler innebär bland annat att man inte får publicera andra personers privata information eller hota med våld.

– Jag anmälde en kommentar som handlade om att jag skulle bli skjuten och en som handlade om att jag skulle bli våldtagen. Ingen av dem ansågs bryta mot Twitters regler, säger Alexandra Hedborg till Nyheter Idag.

Vad tänker du om det?

– Med tanke på att folk blir avstängda för betydligt mindre saker så är det absurt. Det är inte en del av yttrandefriheten att hota folk.

Alexandra Hedborg har varit i kontakt med sitt parti och fått stöd därifrån såväl som från politikerkollegor både till höger och vänster. Hon planerar att polisanmäla hoten.

Hedborg förklarar att hon vill att det ska vara ”högt i tak” i debatten och hon ser yttrandefriheten som en fundamental del i demokratin. Hon ger och tar gärna i sarkastisk och tuff ton i sociala medier. Här gick det dock över till hot.

– Jag har funderat en del kring vad det är som leder till de här reaktionerna på att jag lägger upp en bild. Vi har fostrat en kränkthetskultur där vi lär människor att leta efter saker att bli kränkta och upprörda över. Och även när jag ger min förklaring försöker de hitta någon underliggande förklaring. De flesta godtog förklaringen. Men du har några som vägrar göra det utan bara fortsätter, säger Alexandra Hedborg.

Hon fortsätter:

– Allt det här med intersektionalitet, identitetspolitik och hela paketet blev extra tydligt i det här. Många antog min bakgrund. Att jag är svensk, rik och så vidare. När jag är uppvuxen i en förort, fattigt och att jag har invandrarbakgrund (portugisisk).

Alexandra Hedborg vänder på frågeställningen.

– Varför har inte jag rätt att skämta om orten. När det finns såna här rappare som sprider fördomar, de glorifierar drogerna, våldet och vapnena i förorten. I det här fallet ser folk på hur jag ser ut och anser att jag inte har rätt att sprida fördomar som andra från orten uppenbarligen har rätt att göra.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag