Lööf kräver att M och KD väljer sida: Oss eller SD

Ebba Busch (KD) och Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 4 jul 2019 2019-07-04
E-post 1548

Nu kräver Annie Lööf att M och KD ”ger sig till känna” och väljer sida inför nästa val. Och de sidor man har att välja mellan är enligt Lööf för eller emot SD.

– Jag hade gärna bildat en alliansregering i höstas men vi fick inte tillräckligt med stöd och då var den en stora frågan inom alliansen om vi ska vi ta stöd av SD eller söka stöd över blockgränsen, säger Lööf i SVT:s Morgonstudio.

– Liberalerna och Centerpartiet sa nej till att förhandla och samarbeta med SD och där moderaterna och kristdemokraterna nu, inför nästa val, faktiskt måste ge sig till känna vilken väg väljer. Vill de samarbeta med liberala partier över blockgränsen eller vill de samarbeta och förhandla med Sverigedemokraterna, fortsätter Lööf.

Läs även: Löfven om KD-SD-mötet: ”Ett riktigt högerkonservativt block”

I P1 Morgon riktar Lööf sin kritik mot KD för att de öppnat dörren för samtal med SD, vilket enligt Lööf utesluter ett nytt allians-samarbete mellan de borgerliga partierna.

– Jag beklagar att de öppnar upp den dörren och tar det stora klivet. Samarbetar man och förhandlar med SD så kan man inte samtidigt förhandla med oss övriga i alliansen, säger hon i P1 morgon.

Tidigare har Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni sagt till SVT att man inte kommer förhandla med SD.

– Vi kommer inte att förhandla med SD. Om Kristdemokraterna vill samarbeta med SD kan det försvåra. Men låt oss återkomma inför 2022 och se var KD står rent konkret politiskt:om de då vill de samarbeta med oss eller högerut? sade Sabuni, som tillade att ett nytt allianssamarbete bara är möjligt om KD stänger dörren till SD.

Lööfs utspel får kritik på Twitter

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag