Lööfs plan för att stoppa utvisningarna av gymnasieafghanerna
SVERIGE Centerpartiet vill skräddarsy den kommande nya migrationslagen så att gymnasieafghaner utan asylskäl ändå ska kunna få uppehållstillstånd. Det meddelar partiledaren Annie Lööf tillsammans med Jonny Cato i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Det är en snabb svängning – för några dagar sedan ställde sig C bakom en majoritet i riksdagen som stoppade regeringens försök att liberalisera gymnasielagen.
Den så kallade gymnasielagen infördes 2018 och var en tillfällig undantagslag. Den innebar att afghaner – en absolut majoritet män – som sökt asyl som ensamkommande men saknat asylskäl ändå fick stanna för studier. Om de efter studierna fick ett jobb som räcker i två år inom sex månader skulle de få permanent uppehållstillstånd.
Nu vill Annie Lööf att afghanerna ska få chans att stanna även om de inte uppfyller kraven.
I den kommande migrationslagen som ska beslutas om till sommaren kommer det att finnas en möjlighet att besluta om uppehållstillstånd i ömmande fall för personer som inte har asylskäl, något som kallats för en ”säkerhetsventil”. Knäckfrågan mellan partierna har varit hur ”bred” den möjligheten att få uppehållstillstånd ska vara. I debattartikeln i Svenska Dagbladet förklarar Lööf och partibrodern Jonny Cato Centerpartiets upplägg som går ut på att utvidga och anpassa ”säkerhetsventilen” för gymnasieafghanerna.
”(..)även de ensamkommande som fått uppehållstillstånd på grund av gymnasielagen kan omfattas om de avslutat sina studier, levt laglydigt och har en stark förankring i Sverige, men som inte når upp till kraven för att få permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Då den nya humanitära grunden föreslås börja gälla i sommar betyder det att de i stället skulle ges möjlighet att prövas mot den nya, utökade humanitära grunden. De skulle då kunna få förlängt tillfälligt uppehållstillstånd och mer långsiktiga förutsättningar och möjlighet att planera sitt liv”, skriver Lööf och Cato
C vill också att så kallade ensamkommande barn vars rätt till asyl upphör när de blir vuxna ska omfattas av den nya ”humanitära grunden”.
”Sverige har nu chansen att skapa en långsiktig, ansvarsfull och medmänsklig migrationspolitik”, skriver Lööf.
Lite längre ner avslutar hon med en uppmaning till de andra partierna.
”Vi hoppas att andra partier nu också är redo att skapa en långsiktig migrationspolitik byggd på medmänsklighet och ordning och reda”, skriver Lööf.
Totalt är det ungefär 7 600 afghaner som omfattas av gymnasielagen. I oktober var de enligt SVT 55 – 0,7 procent – som lyckats uppfylla kraven för permanent uppehållstillstånd genom att klara gymnasiestudier och få ett fast jobb. Noteras bör att en del av afghanerna fortfarande går i gymnasiet och inte har börjat söka jobb än.
Beskedet om gymnasieafghanerna är en drastisk svängning från Centerpartiet. För bara ett par dagar sedan stoppade man tillsammans med en majoritet i riksdagen regeringen från att genomföra en förändring av gymnasielagen som hade gett afghanerna mer tid på sig att söka jobb. En förändring som hade trätt i kraft redan den 3 december.
”Svensk migrationspolitik måste bygga på långsiktighet och förutsägbarhet. Den behöver fokusera på de mest utsatta och de människor som har verkligt skyddsbehov, samtidigt som den uppmuntrar den som lär sig språket och har egen försörjning. Regeringens förslag till lagförändringar i gymnasielagen gör inget av detta” skrev Lööf och Cato i en debattartikel i Aftonbladet.
Bland andra Miljöpartiets Annika Hirvonen reagerade kraftigt och uppgav att hon var ”chockad” och påpekade att Centerpartiet lagt exakt det förslag som man nu stoppade.
Det var i april som Jonny Cato bland annat uttryckligen föreslog den förlängning av tidsfrist som C sedan har varit med och stoppat.
Läs mer: Flip-flop: C ändrar sig – säger NEJ till lättnader i gymnasielagen