Flip-flop: C ändrar sig – säger NEJ till lättnader i gymnasielagen

Bild: FT Bild/Centerpartiet/CC BY 2.0
  • Tisdag 1 dec 2020 2020-12-01
E-post 541

Centerpartiet kommer att rösta mot regeringens lättnader i den så kallade gymnasielagen, som ger ensamkommande migranter uppehållstillstånd på grund av studier eller arbete. Men tidigare i år var Centerpartiet för liknande lättnader i gymnasielagen på grund av coronapandemin.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Centerpartiets partiledare Annie Lööf och partiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato att C kommer rösta nej till regeringens föreslagna lättnader i den så kallade gymnasielagen, som ger ensamkommande migranter, främst afghaner, möjlighet att söka uppehållstillstånd på grund av studier eller arbete.

Läs även: Regeringen rusar igenom lättade jobbkrav för gymnasieafghaner

Lööf och Cato skriver att man från Centerpartiets sida fortfarande är stolta över att man ursprungligen släppte igenom lagen, ”trots att den hade stora brister”, men att man också sade att ”detta skulle vara sista gången och vi inte skulle bidra till nya undantag”, ett besked man skriver att man nu står fast vid.

”Svensk migrationspolitik måste bygga på långsiktighet och förutsägbarhet. Den behöver fokusera på de mest utsatta och de människor som har verkligt skyddsbehov, samtidigt som den uppmuntrar den som lär sig språket och har egen försörjning. Regeringens förslag till lagförändringar i gymnasielagen gör inget av detta” skriver Lööf och Cato.

I april var Centerpartiet emellertid av en annan uppfattning i frågan. Då ville C se lättnader i gymnasielagen på grund av coronapandemin, rapporterade Sveriges Radio.

Läs även: Åkesson sågar afghanamnestin: ”Urholkar våra system fullständigt”

– Nu ser vi väldigt många som börjar bli klara med sin utbildning, var lovade arbeten, arbeten som inte längre finns kvar, med tanke på den ekonomiska situation som landet befinner sig i, sade Jonny Cato till Sveriges Radio.

Två av Catos förslag den gången var att den ensamkommande skulle få ett år i stället för sex månader på sig att skaffa anställning för att få uppehållstillstånd, samt att de ensamkommande inte skulle behöva ett anställningskontrakt på minst två år för att få uppehållstillstånd.

I linje med Catos tidigare förslag vill regeringen nu bland annat att det ska räcka med en anställning som sträcker sig ett år för att få uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.

I en debattartikel i Aftonbladet på tisdagen skriver Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen att MP är ”chockade” över C:s kovändning i frågan, och påpekar att C själva föreslog lättnader i gymnasielagen så sent som i april.

”Centerns tvära lappkast i ett sent skede i frågan gör dessa ungdomars liv och hela framtid till ett politiskt spel” skriver Hirvonen bland annat.

Nyheter Idag söker Jonny Cato för en kommentar.

Läs även: Sveriges ansvar att ”ensamkommande” får ”ordnat mottagande” i Afghanistan

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag