Louise Erixon (SD): ”Vi kan inte outsourca ansvaret och skylla på någon annan i efterhand”

Louise Erixon (SD) Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 17 maj 2020 2020-05-17
E-post 12237

I Sölvesborg har man infört krav på munskydd inom all omsorg och går därmed längre än myndigheternas rekommendationer. Man var också tidigt ute med besöksförbud på äldreboende.  Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, tycker att politiker behöver ta ett tydligt ansvar och inte lämpa över besluten på tjänstemän. – Ytterst är det politiken som måste fatta beslut, säger hon.

Sölvesborgs kommun styrs av en koalition mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Sölvesborg – och Listerpartiet (SoL). Koalitionen kallas Samstyret.

Hittills har man bara haft ett konstaterat fall av covid-19 inom äldreomsorgen som också rapporteras ha tillfrisknat. Trots det har den politiska ledningen valt att ytterligare skärpa hygienrutinerna och går längre än Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Ytterst är det politiken som måste fatta beslut. Vi kan inte outsourca ansvaret och skylla på någon annan i efterhand, säger Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande.

Konkret har det inneburit att Sölvesborg redan den 10 mars införde besöksförbud på äldreboenden. Det dröjde till den 1 april innan regeringen införde ett nationellt förbud.

– När vi införde besöksförbudet var även den lokala smittskyddsläkaren emot. Vi valde ändå att göra det. Det handlar om sunt förnuft.

Nu har Sölvesborg valt att ytterligare skärpa sina rutiner. All personal inom omsorgen, även hemtjänst och LSS, ska använda munskydd.

Inför beslutet bjöds Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, in till ett videomöte för att höra hur han såg på skyddsutrustning.

– Utifrån de besked vi fick från honom så tog vi beslut i den linjen, säger Louise Erixon.

Andra kommuner har valt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, ni går längre. Hur har ni tänkt?

– Vi har valt att omvärldsbevakare hela tiden. Dels så följer vi naturligtvis myndigheterna. Dels så följer vi andra experter, vad andra kommuner har gjort och vad som sker i andra länder. Utifrån det så hanterar vi situationen. Där har vi sedan landat i slutsatser. Vi vill ta det säkra före det osäkra. Det är vårt ansvar.

Nyligen öppnade Folkhälsomyndigheten för att munskydd och visir kan användas på äldreboenden. Men Folkhälsomyndighetens enhetschef för vårdhygien Malin Grape varnade på en pressträff för att personalen kunde börja slarva med hygienen.

– Man komplicerar och lägger till något som man inte är van vid att använda. Det kan leda till smittspridning. Dessutom kan det leda till en ökad slapphet med basala hygienrutiner, sade Grape.

Louise Erixon är kritisk.

– Folkhälsomyndigheten har uttryckt att man är rädd att personalen ska hamna i en falsk trygghet. Att personalen ska börja slarva med de basala hygienrutinerna. Det vill jag starkt ifrågasätta, säger Erixon.

– Man klappar personalen på huvudet. De är utbildade i basala hygienrutiner. Det sticker i ögonen att Folkhälsomyndigheten ifrågasätter personalens kompetens på det sättet.

– Det är ett komplement. Det förstår vem som helst. Jag tycker att det är tråkigt att man väljer att försvara sin hållning om munskydd med ett så ihåligt argument.

Hur har ni gjort för att få tag på skyddsutrustning, munskydd?

– Vi väntar fortfarande på leverans. Vi har använt flera olika sätt. Dels har vi skickat ut enkäter till näringslivet och har fått visst gensvar. Men för de stora kvantiteterna där har vi valt att tillsammans med Svalövs kommun göra beställningar från Kina. Nu har vi gjort en andra beställning för att säkerställa tillgången.

Det låter något okonventionellt.

– Det här är en extraordinär situation. Då får man också tänka på hur man ska lösa det. Man kan inte ha byråkratiska glasögon i en sån situation.

När förstod du att det inte var en vanlig situation?

– Det är svårt att säga riktigt. Men det var ganska tidigt. På ett tidigt stadium skapade vi också ett evakueringsboende. Där vill jag också säga att vi har haft ett fantastiskt samarbete med MAS:en (den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i kommunen), hela kommunförvaltningen.

– När vi aktiverade krisledningsgruppen den 18 mars sade vi att prio är att minska smittspridning, skydda riskgrupper och att vi ska göra vad vi kan för att det lokala näringslivet inte ska drabbas.

Vad har ni gjort för näringslivet?

– Vi har en lista på 57 olika punkter. Ett exempel kan vara att vi valde att subventionera luncher för eleverna hos de lokala krögarna när gymnasieskolorna stängde. Vi har också beslutat om att inte ta några avgifter för uteserveringar i år. Under våren fakturerar man i normala fall tillsynsavgifter. Det har vi valt att inte göra i år, säger Erixon.

Kostnadsfri hemkörning av matkassar till riskgrupper är en annan åtgärd hon nämner.

Vad skulle du ge för råd till andra kommuner?

– Rådet är att släppa på ängsligheten. För även i en extraordinär situation har politiken ett ansvar. Därför behöver man också ta det säkra före det osäkra och skydda riskgrupper.

– Är det någon kommun som har frågor eller undrar över något är det bara att höra av sig, säger Louise Erixon.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag