M bakom tvingande skattefinansiering av SVT och SR – får stenhård kritik

  • Måndag 12 Nov 2018 2018-11-12
E-post 1688

På onsdag väntas riksdagen rösta igenom den nya finansieringen av public service där den tidigare avgiften för tv-licens ersätts av en skatt utan koppling till TV-innehav. Samtliga partier utom Sverigedemokraterna väntas godkänna den nya TV-skatten. Skattebetalarnas VD Christian Ekström är kritisk till den nya skattens utformning och syfte.

– Man kan ju säga såhär, i grunden har vi ingenting emot att man gör om det från en avgift som det ser ut idag till en skatt, säger Ekström till Nyheter Idag.

– Man kallar det väl fortfarande för avgift men det är ett mer transparent sätt att hantera den på än att låtsas som att det här är något frivilligt för det är det ju inte. Antingen är det här en statlig angelägenhet eller så är det inte. Och är det en statlig angelägenhet ska det finansieras via skattesedeln, det är rimligt.

– Det som inte är rimligt, det är hur skatten är utformad, att den är progressiv, vilket gör att man ökar hela progressiviteten i skattesystemet ytterligare med det här, och då har Sverige redan världens högsta marginalskatter som kickar in vid extremt låga nivåer. Så det här kommer att påverka arbetsutbudet i Sverige, det kommer göra oss fattigare, därför att folk kommer jobba mindre helt enkelt. Det är den praktiska invändningen.

– Men sen kan jag tycka att hela hanteringen har varit mer eller mindre befängd. Man kan ju inte börja med att diskutera hur mycket pengar ett anslagsområde ska ha, och sedan först i nästa steg diskutera innehållet, det är fullkomligt befängt. Man kan ju inte säga att först ska ni få åtta miljarder, sedan får vi se lite vad det blir. Det är faktiskt helt knäppt. Och ett ganska ansvarslöst sätt att hantera skattebetalarnas pengar.

Ja, om något ska skattefinansieras borde det ju vara samhällsinformation och liknande. Det blir lite märkligt att skattefinansiera bred underhållning till exempel.

– Ja, det tycker jag är komplett vansinnigt. Som SVT fungerar idag, dels så finns det stora kvalitativa brister på en del håll, men sedan använder man de här licenspengarna för att göra hundbantningsprogram och sända tv-serier som lika gärna kunde ses på TV 4, TV 3 eller Netflix eller var som helst. Varför vi gemensamt ska finansiera sådant, det övergår mitt förstånd. Utan det borde ju vara att se till att vi har ett högkvalitativt utbud av samhällsfrågor, kultur och sådant, det hade varit rimligare.

– För här borde man ju se till att fråga sig, för det är jätteviktiga frågor, ska det finnas en offentligt finansierad public service? Och kommer man fram till att så är fallet, då ska man ju diskutera vad det är som ska erbjudas. Och sedan i nästa steg får man ju diskutera, okej, hur ska det här göras? Kan SVT handla upp program, kan man upplåta det här tv-nätet på olika sätt, det finns massa sätt att lösa det här. Men man är helt okreativa och bara fortsätter som man vore något öststatsland.

Bli PLUS-medlem och läs resten av intervjun.

Då stöder du vår journalistik som inte finansieras via skattesedeln!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag