M-profilen: ”Regeringen var alltså emot den gemensamma räddningsstyrkan”
STOCKHOLM Den S-ledda regeringen var bara för ett halvår sedan skeptiska till en gemensam räddningsstyrka i EU. Orsaken? Det skulle bli för dyrt.
Sverige får just nu stor hjälp från flera EU-länder i att bekämpa skogsbränderna. Bland annat bidrar Polen med 44 brandbilar och över 130 brandmän. Även Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien och Litauen hjälper krisdrabbade Sverige.
Men inrikesminister Morgan Johansson (S) ställde sig högst tveksam till bildandet av en gemensam räddningsstyrka i EU när han intervjuades i Sveriges Radio i slutet av januari. Enligt kalkyler skulle en sådan kosta 280 miljoner euro under 2018–2020.
– Det blir för dyrt, och risken är att EU-länderna förlitar sig på hjälp från EU i stället för att bygga upp egen räddningskapacitet, sa Morgan Johansson och fortsatte:
– Vi måste se till att medlemsstaterna själva, och för egna pengar, höjer sin kapacitet så att man inte tror att man kan luta sig tillbaka och säga att det här kan vi nog ta på EU-resurser, så att vi själva slipper ha den här kapaciteten.
LÄS ÄVEN: ”Våra hjärtan är med det svenska folket, inte med den svenska eliten”
LÄS ÄVEN: EU-planen: Så ska Sverige räddas från bränderna
Riksdagsmannen Lars Beckman (M) påpekar på Twitter regeringens ambivalenta förhållande till EU:s räddningsstyrka: ”Mp/S-regeringen var alltså emot den gemensamma räddningsstyrkan?” skriver han.
Mp/s regeringen var alltså emot den gemensamma räddningsstyrkan? https://t.co/OexVW4amUC
— Lars Beckman (@beckmansasikter) 22 juli 2018
Grekcypriotiske politikern Christos Stylianides ansvarar för humanitärt bistånd och krishantering inom EU. Han tror att behovet för en gemensam räddningsstyrka kommer att öka med tiden på grund av klimatförändringarna.
– Inget enskilt EU-land kan på egen hand klara av att hantera en stor naturkatastrof. Vi måste agera gemensamt, säger Christos Stylianides.
I dag finns en civil skyddsmekanism inom EU som baseras på frivilliga bidrag från medlemsländerna, men enligt Sveriges Radio räcker inte den till när flera länder drabbas av naturkatastrofer på samma gång.