EU-planen: Så ska Sverige räddas från bränderna

Polen bistår Sverige med brandbilar. Foto: Flickr
  • Söndag 22 jul 2018 2018-07-22
E-post 1102

BRYSSEL EU bistår med hjälp för att släcka de omfattande skogsbränderna som rasar i stora delar av Sverige. ”Kommissionen jobbar dygnet runt för att lösa frågan”, skriver EU-kommissionen i ett uttalande.

Skogsbränderna lamslår Sverige och har samtidigt blivit en världsnyhet. Den svenska regeringen bad tidigare i veckan EU om hjälp för att få kontroll över situationen och i en pressrelease svarar nu EU-kommissionen hur de bistår Sverige.

– EU står sida vid sida med Sverige i denna svåra tid, säger EU:s Christos Stylianides, som ansvarar för humanitärt bistånd och krishantering.

LÄS ÄVEN: ”Våra hjärtan är med det svenska folket, inte med den svenska eliten”

Christos Stylianides pekar på den hjälp som hittills har koordinerats till Sverige.

» Fem flygplan – tre från Frankrike, två från Italien.

» Sex brandhelikoptrar – fem från Tyskland, en från Litauen.

» Brandmän och brandbilar – 44 fordon och 139 brandmän från Polen, 12 fordon och 55 brandmän från Danmark.

”Solidaritet i aktion”

Enligt EU-kommissionens pressrelease har även Österrike, Portugal och Tyskland erbjudit sin hjälp till krisdrabbade Sverige.

– Det här är solidaritet i aktion. Det här är vad våra medborgare förväntar sig i ett Europa som skyddar sina medborgare, säger Christos Stylianides och tillägger:

– Jag vill tacka alla länder för deras snabba erbjudande om hjälp.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag