Macron vill lagstifta mot ”fake news” – Möter svensk kritik

Macron vill lagstifta emot falska nyheter. Foto: CC Arno Mikkor / Faksimil dn.se
  • Fredag 5 jan 2018 2018-01-05
E-post 535

FRANKRIKE Falska nyheter ska bekämpas av Franska staten i framtiden. Det meddelar den landets president Macron. Men utspelet möter hård kritik i Sverige. ”Staten ska ge fan i att begränsa yttrandefriheten”, skriver Sven Otto Littorin på Facebook.

I ett nyårstal meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron att det inom kort kan komma förslag på ny lagstiftning mot så kallade ”Fake news”. I synnerhet vill Macron komma åt falska nyheter som sprids i valrörelser och stärka förtroendet för etablerade medier.

– När förtroendet för pressen rubbas, så är den liberala demokratin måltavla och då är det statens ansvar att agera. Därför ska vi aktivera den juridiska apparaten för att skydda demokratin från falska nyheter, sa den franske presidenten.

Förslaget möter hård kritik i Sverige

Utspelet från Macron har inte gott obemärkt förbi i Sverige. Den före detta moderata arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin sågar Macrons utspel i en Facebookstatus.

”Vem ska avgöra vad som är falska nyheter? Hm. Vi kanske får införa ett ministerium för statssäkerhet för att avgöra, bistådd med ett parlamentariskt etik- och värdegrundsråd! Jättebra idé eller hur? (Obs ironi!)”, skriver Littorin.

Vidare menar Littorin att det är en yttrandefrihetsfråga och att staten ska hålla sig borta från att reglera vad som får skrivas och rapporteras.

”Jag är lika mycket emot fake news som alla andra men att ha en statlig politik mot sådant staten uppfattar som falskt är över gränsen. Stärk istället lagstiftningen kring ansvar och förtal, stärk ansvarig utgivarkraven och utbilda mer i kritiskt tänkande. Men staten ska ge fan i att begränsa yttrandefriheten”.

Även den liberale debattören Sakine Madon sågar förslaget. I en ledartext i VLT pekar hon bland annat på att svenska regeringen tidigare publicerat en lista på ”myter” som i själva verket inte var myter. En sådan ”myt” var att invandringens kostnader uppgår till tiotals miljarder.

”Faktafel bemöts i fritt meningsutbyte, inte genom att makthavare tar sig rätten att styra information”, argumenterar Madon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag