Majoritet av svenskarna tycker att demokratin har försvagats

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 7 mar 2019 2019-03-07
E-post 805

SVERIGE Demokratin i Sverige mår allt sämre. Det tycker åtminstone en majoritet av de svenskar som tillfrågades i en Novus-mätning gjord på uppdrag av Forum för levande historia. ”I fråga efter fråga fattar politiker beslut som går på tvärs med folkets uttalade vilja”, skriver Ann Heberlein i en kommentar.

Svenska Dagbladet rapporterar om undersökningen där drygt 1 000 svenskar i åldrarna 18 till 79 år tillfrågades om sin syn på demokratin i Sverige. På frågan om hur man tycker att demokratin har utvecklats de senaste fem till tio åren svarade 59 procent att den har försvagats. Endast 6 procent svarade att den har stärkts.

Den andra frågan som ställdes var om man känner sig delaktig i demokratin. 40 procent svarade att de känner sig mycket eller ganska delaktiga. 56 procent svarade att de bara känner sig lite eller inte alls delaktiga.

– Det är väldigt oroväckande. Jag kan bara spekulera, men jag kan tänka mig att det handlar om att vi har fått ett mer individuellt samhälle. Det handlar mindre om de gamla folkrörelserna och mer om att sitta och uttrycka åsikter på nätet, vilket skapar nya utmaningar, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia, till Svenska Dagbladet.

Lomfors har tidigare uppmärksammats då hon under ett tal påstod att Sverige inte har någon inhemsk kultur – ett påstående hon senare delvis backade från.

Läs mer: Ingrid Lomfors pudlar: ”Det finns en svensk kultur”

Ann Heberlein, som bland annat skriver för Nyheter Idag, är inte helt nöjd med överintendentens förklaring till varför svenskarna förlorar tilltron till den svenska demokratin.

”Jag finner inte ord för att beskriva mina känslor inför Lomfors famlande. Jag är utled på alla dessa välbetalda generaldirektörer och överintendenter, på Brå, Polismyndigheten, MSB och allt vad det heter som inför varje samhällsproblem uttrycker förvåning. Varför klarar dessa människor, utsedda och tillsatta för sin kompetens får man förmoda, inte av att göra rimliga analyser av samhällsförändringar och samhällsproblem? Likt papegojor upprepar de slitna fraser om ’utanförskap’, ’socioekonomiska skillnader’, ’individualisering’ och så vidare. Det är enormt tröttsamt”, skriver etikdoktorn Heberlein på sin blogg.

Hon föreslår att den minskande tilltron snarare beror på att politikerna har tappat kontakten med det folk de är satta att företräda.

”Jag undrar ofta om politiker inte har någon som helst kontakt med sina väljare. Många politiker tycks hämta sin världsbild och sin idé om ’folkviljan’ snarare genom att ta del av vad ledarskribenter och kulturjournalister anser än vad folk utanför media tycker. I fråga efter fråga fattar politiker beslut som går på tvärs med folkets uttalade vilja.”

Läs fortsättningen av Ann Heberleins inlägg på hennes blogg.

Läs även: Heberlein: Att kräva att svenskar ska överge sina värderingar är absurt

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag