Maktskifte står klart – Magdalena Andersson avgår
På onsdag kväll står det klart att det blir maktskifte. Det blågula blocket ser dessutom ut att öka sitt övertag från en mandats övervikt till tre, då ett mandat mot slutet av rösträkningen övergick från S till M.
“Vi har ett valresultat och svenska folket har röstat för ett maktskifte!” skriver Ebba Busch (KD) i ett inlägg på Twitter.
Vi har ett valresultat och svenska folket har röstat för ett maktskifte!
Mitt parti och jag kommer att kämpa för ett Sverige där alla är trygga och fria att forma sina liv.
Nu ser jag fram emot konstruktiva samtal, samarbete, regeringsbildning och arbetet för ett bättre Sverige.— Ebba Busch (@BuschEbba) September 14, 2022
När det stod klart att det blågula blockets ledning är ointaglig sammankallade statsminister Magdalena Andersson till en pressträff där hon meddelade sin avgång.
– Socialdemokraterna har gjort ett starkt val, med starka resultat, säger Magdalena Andersson.
– Efter åtta år i regeringsställning har vi gjort den största ökningen på 20 år. Jag är stolt och tacksam över att nästan 2 miljoner svenskar har valt att lägga sin röst på S, fortsätter hon.
Nyheter Idags politiska kommentator Arvid Hallén menar att brottsligheten är den fråga som framförallt avgjorde valet.
– Den främsta anledningen är att svenskarna har tröttnat på den eskalerande och allvarliga brottsligheten, säger han.
Vilka tuvor skulle kunna stjälpa Kristerssons regeringsbygge?
– Utsikterna för att få en ny regering på plats är goda. Det beror på att alla de inblandade partierna har intresse av att få det att fungera. Det kommer dock att kräva långa och hårda förhandlingar.
– SD måste övertygas om att de inte ska sitta i regeringen, L måste övertygas om att M och SD:s kriminal- och invandringspolitik är det som kommer gälla. KD måste övertygas om att det ska skäras ned på biståndet. För att nämna några strider.
– Men det enda riktigt allvarliga tuva som finns är att två eller fler ledamöter i L:s riksdagsgrupp byter sida. Då blir det inget maktskifte.
– Det finns ju enskilda personer inom partier som hör till Ullenhag-falangen som har uttryckt stark skepsis om den väg som partiledningen och hela partiet har tillsammans har valt på en extrastämma.
– Ytterst ligger makten över de här mandaten hos den enskilda ledamoten. Om de vill göra detta är det helt omöjligt att hindra dem. Men den som gör det kommer rimligen bli utesluten ur L. Det här är en så totalt illojal handling som helt bryter mot partilinjen och det partiet gick till val på.
– Det vore även ett oerhört svek mot väljarna. Vi skulle då i praktiken få en situation där valresultatet nulifieras och den sida som förlorade valet skulle fortsätta styra Sverige.
Ser du någon fråga som skulle kunna få två eller fler L-ledamöter att ta detta steg?
– För det första är SD i regeringen en röd linje för hela partiet. Det har L också sagt under sin valrörelse, så om de skulle byta sida på en sådan fråga skulle det vara demokratiskt legitimt.
Förutom regeringsfrågan, finns det någon enskild politisk fråga som är samma slags röda linje för L eller enskilda L-ledamöter?
– En reformering av asylrätten, eller för den svenska implementeringen av asylrätten skulle vara väldigt känslig för L samtidigt som det är en tung och viktig fråga för SD.
Läs även: Prognosen: Blågula behåller majoritet efter sista rösterna