Malmö stad ställer ut ”blygsamt mode”

Modeshow i Kuala Lumpur 2012. Bild: Firdaus Latif/CC BY-SA 2.0,
  • Torsdag 21 jul 2022 2022-07-21
E-post

Malmö museers utställning ”Modest Fashion” får kritik för att normalisera religiösa klädesplagg med skattemedel. Malmö stad som står bakom utställningen svarar på kritiken med att ”Utställningen är skapad av unga kvinnor som själva klär sig i Modest Fashion” och att man tar avstånd från hedersförtryck.

Den 22 februari i år öppnade utställningen ”Modest Fashion” på Slottsholmen i Malmö, som drivs av kommunal Malmö Museer. Utställningen kommer pågå till den 23 november och visar upp så kallat ”blygsamt mode” för kvinnor, och på bilderna från utställningen har samtliga exempel någonting som skyler kvinnans huvud eller hår.

Läs även: Hedersproblem på Malmös förskolor – treåring bar slöja

”Ofta bärs hijab, turban, slöja eller skarfs till outfiten. Stilen syns tydligt i Malmös gatubild” skriver Malmö Museer när de presenterar modestilen, som ”fick ett stort genombrott under 2010-talet.”

Modest Fashio enligt Malmö Museer

Stilen Modest fashion utmärks generellt av löst sittande plagg, till exempel vida byxor och kjolar som inte visar knän och ibland inte heller anklar. Ärmar som täcker axlar och ibland även armbåge och handled samt högre halsringning. Det finns ingen exakt tolkning och stilen skiftar utifrån personens bakgrund, livsåskådning och personliga preferenser. Ofta bärs hijab, turban, slöja eller skarfs till outfiten. Stilen syns tydligt i Malmös gatubild.

Utställningen får hård kritik av debattören Josefin Utas. ”Budskapet är tydligt. Museet vill visa hur normalt det är för kvinnor att täcka sig för sin religion eller tro. Här visas hur bra det går att kombinera slöjan med västvärlden och dess kläder. Att ha slöja är i själva verket häftigt!” skriver Utas, som menar att ”Vi i Sverige indoktrineras, på offentlig plats, med våra egna pengar.”

På Twitter svarar Malmö stad på kritiken genom ”Saskia” som driver Malmö stads Twitterkonto. ”Utställningen är skapad av unga kvinnor som själva klär sig i Modest Fashion och inom stilen ryms allt från street fashion till haute couture” skriver hon.

I en följande tweet skriver ”Saskia” att Malmö stad ”tar självklart avstånd från alla typer av hedersrelaterat våld och förtryck”.

Det är inte första gången trenden med ”modest fashion” får kritik. I samband med utställningen ”Contemporary Muslim Fashions” på Frankfurt’s Museum Angwandte Kunst år 2019 skrev en grupp som kallade sig ”Migranter för sekularism och självbestämmande” ett öppet brev där de kallade användandet av begreppet ”modest fashion” för ”cyniskt”.

”Varje år straffas tusentals kvinnor i Iran för att de brutit denna klädkod” skrev gruppen bland annat enligt Deutsche Welle, som även skrev att ”uttrycket ’modest fashion’ utvecklades av muslimska modedesigners”.

Uppdatering:

I ett svar till Nyheter Idag skriver Attila Rostoványi på Malmö museer att det inte stämmer att samtliga exempel som visas på Malmö stads egna bilder från utställningen har någonting som skyler kvinnans huvud eller hår. Nyheter Idag konstaterar emellertid att så är fallet på de bilder som visas upp som ”Bilder från utställningen” på Malmö stads hemsida.

Nyheter Idag ställde frågor om könsrepresentationen på utställningen, där samtliga modeller är kvinnor och samtliga kläder kvinnokläder. ”De har inte tagit fram plagg för män utan det är plagg de själva skulle kunna bära” skriver Rostoványi, och syftar på att samtliga designers bakom utställningen är kvinnor.

”Även män klär sig i Modest fashion om än i betydligt mindre omfattning” skriver Rostoványi.

Läs även: Hijab i SVT:s Melodifestival-app – riktar sig till barn från 3 år

Läs även: Kvinna i slöja på Gävles välkomstskylt: ”Hon har själv valt att bära huvudbonaden hijab”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag