Man döms för mutförsök mot personal på Försäkringskassan

  • Tisdag 31 okt 2023 2023-10-31
E-post 0

UMEÅ Nu döms en föreståndare för en tandsvårdsklinik för att ha försökt muta sig fri från att behöva betala tillbaka felaktigt utbetalt tandvårdsstöd.

I december 2022 meddelade Försäkringskassan en tandvårdsklinik i Umeå? att de var skyldiga att återbetala drygt 300 000 kronor de fått i statligt tandvårdsstöd. Bakom kravet låg en utredning som visat att kliniken bland annat utfört omotiverade eller dåligt motiverade behandlingar.

Administratören på tandvårdskliniken som skötte kontakterna med Försäkringskassan, Ahmad I, var inte nöjd med granskningen och återbetalningskravet. Han ansåg att kliniken utsattes för diskriminerande behandling och menade att man från Försäkringskassans håll saknade dentologiska kunskaper.

I januari 2023 tog en enhetschef på Försäkringskassan över hanteringen av ärendet eftersom Ahmad I uttryckt sig ”olämpligt” mot den medarbetare som handlagt ärendet under utredningens gång. Enhetschefen försökte utan framgång ringa Ahmad I, så istället skickades ett sms. I sms-konversationen som sedan följde skrev Ahmad I: ”Hur mycket $$ vill du [ha] så du släpper oss?” följt av ”Har du bestämt dig eller?”

Enhetschefen uppfattade det som ett mutförsök, men Ahmad I förnekar att det var avsikten. Han uppger att han endast var intresserad av att veta hur stor skulden var, inte att han hade några tankar på att betala ”under bordet”. Han skyller formuleringen på att han var stressad och upprörd.

Tingsrätten låter sig inte övertygas av Ahmad I:s invändningar. Rätten uppfattar meddelandet som att det är riktat till enhetschefen personligen och att det därför rör sig om ett mutförsök. Straffet blir dagsböter.

Läs även: Tog emot 13 miljoner kronor i tandvårdsstöd – döms till fängelse för grovt bedrägeri

Läs även: Gav julkort med kontanter för att muta till sig bygglov

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag