Manipulerades till att adoptera bort sitt barn – av sin bästa vän

  • Torsdag 23 feb 2023 2023-02-23
E-post 0

ÖSTERSUND En ung kvinna blev rädd när hon fick mejl från en polis som skrev att hon var en dålig mor och att hennes dotter borde tas ifrån henne. Mejlen fortsatte och tvingade henne att isolera sig från familj och vänner medan hon bröts ned psykiskt. Men bakom hoten låg kvinnans närmaste vän som själv ville ta dottern ifrån henne. Nu döms hon till fängelse för grov utpressning.
– Jag känner mig arg och upprörd för jag kan inte tro hur jag kunde göra detta. Jag känner mig också besviken för jag trodde att jag hade en bra vän, säger den drabbade i förhör.

År 2018 kom en ung kvinna som kvotflykting till Sverige från El Salvador via Guatemala. Vi kan kalla henne Valentina. Hon var 18 år gammal men hade redan en treårig dotter, resultatet av ett övergrepp i hemlandet.

– När jag flyttade till Sverige kände jag mig glad. Att det var fred här och att man kan gå fri på gatan, säger hon i förhör.

Genom kyrkan träffade hon den fem år äldre Katerin och de blev goda vänner. Katerin var från Colombia och blev ett stöd för den unga kvinnan som var ny i landet och ännu inte behärskade språket. Men Katerin hade inte Valentinas bästa för ögonen, vilket snart skulle visa sig.

Katerin ville gärna ha barn men hade flera gånger drabbats av missfall. Hon tyckte mycket om Valentinas dotter och då de bodde nära varandra hjälpte hon till att ta hand om henne.

En dag gjordes en orosanmälan till socialtjänsten angående dottern där det påstods att Valentina slog henne och stängde in henne i ett skåp. Något stöd för de anklagelserna finns inte och det har inte framkommit vem som låg bakom anmälan. Klart är dock att efter detta började Valentina få mejl från en ”Sandra Sundin” vid polismyndigheten i Stockholm. Mejladressen var [email protected].

Anklagas för att vara en dålig mor

”Sandra” skrev i flera mejl att Valentina var en dålig mor och att Polisen därför tänkte starta en process för att dottern ifrån henne och ge henne 25 års fängelse. Det låter naturligtvis absurt, men för en 19-åring från El Salvador som inte vet något om hur den svenska polisen arbetar lät det inte omöjligt. Att bästa vännen Katerin dessutom berättade att hon pratat med ”Sandra” och att denna var en riktig polis gjorde det mer övertygande.

– Sandra började skriva att jag är en dålig mor, även fast jag gör allt för min dotter. Om jag till och med klädde min dotter finare än vanligt så var det dåligt. Hon började skriva fula saker till mig och sa att jag inte kunde gå ut och att jag inte kunde ha vänner. Jag fick inte använda min telefon och jag tvingades till att ta bort alla mina sociala nätverk. Under hela den här tiden kände jag mig som jag var strypt, säger Valentina i förhör.

Valentina levde i månad efter månad med rädslan att hennes dotter skulle tas ifrån henne och tog åt sig av anklagelserna om att hon skulle vara en dålig mor. När hon födde barn vid 15 års ålder visste hon ingenting om barnuppfostran och hon hade själv inte fått mycket kärlek som barn. Men hon älskade sin dotter och försökte ge henne det hon själv aldrig fått.

Den verkliga planen – att stjäla ett barn

Katerin erbjöd sig att ta hand om dottern varannan vecka, och enligt ”Sandra” fungerade det mycket bättre när dottern var med Katerin. Veckorna med Valentina var däremot miserabla, enligt ”Sandra”. Katerin kom då med förslaget att Valentina skulle adoptera bort dottern till henne.

Nedbruten och övertygad om att hon verkligen var en dålig mor gick Valentina till socialtjänsten och sade att hon ville adoptera bort dottern. Under tiden blev dottern temporärt familjehemsplacerad hos Katerin tills socialtjänsten insåg att Katerin bodde med sin mor som var dömd för att ha slagit Katerin och hade en mer konservativ syn på barnuppfostran. Det tog socialtjänsten nio månader att inse att de placerat ett barn hos en dömd barnmisshandlare.

Men för Valentina tog det inte slut där. Nu krävde ”Sandra” att Valentina förde över pengar till Katerin varje månad för dotterns uppehälle. Valentina fick ge alla pengar hon hade och låna det hon inte hade. Själv hade hon inte ens råd med mat och gick ned i vikt inför sina vänners oroliga blickar.

Det var först när hennes nyblivne pojkvän berättade om utpressningen för sin goda man som denna tittade på mejlen och genast insåg att det rörde sig om ett bedrägeri.

Polisen kunde snart knyta Katerin till ”Sandras” mejladress, men Katerin vidhåller att ”Sandra” är en riktig person. Hon kan inte förklara varför ”Sandras” inloggningar skett på Katerins telefon eller varför ”Sandras” angivna telefonnummer vid skapandet av kontot går till Katerin.

Katerin döms nu för grov utpressning till fängelse i ett år och sex månader. Hon skall även betala tillbaka 90 000 kronor till Valentina samt betala kränkningsersättning om 40 000 kronor.

– Just nu känner jag mig utnyttjad. Och jag känner också att jag har en känsla att man inte kan lita på människor. Min syster stödjer mig, hon pratar med mig hela tiden. Min syster säger också att det som har hänt har redan hänt. Man måste tänka att barnet mår bra, säger Valentina i förhör och fortsätter:

– Jag känner mig arg och upprörd för jag kan inte tro hur jag kunde göra detta. Jag känner mig också besviken för jag trodde att jag hade en bra vän.

Läs även: Hotades och pressades att betala miljonbelopp – av sin bäste vän

Läs även: Lögn, utpressning och svek – för sex med släkting

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag